www.radiochango.com
GATS
CERCAR:       
Notícies
Artistes
 
 

M’agrada la música. Jo també voto. (04.01.2007)

Enviar a un amicEnviar a un amic


Prou agressions a la cultura, no al tancament de sales de música.

Històricament la música popular, la música actual, ha estat una expressió cultural allunyada i poc tractada per les administracions públiques. En part, probablement, per la distància entre els que exerceixen la política i aquesta música. En part perquè des del seu naixement l’han associat exclusivament a l’activitat de les empreses. Així, si cada poble o ciutat de Catalunya amb un mínim d’habitants disposa d’un teatre, d’una sala d’exposicions i d’una biblioteca, són poques les que disposen d’una sala per a la música popular en viu, i on n’hi ha, té poca o cap relació amb les polítiques públiques. Les sales de concert a Catalunya són fruit bàsicament de l’activisme d’empresaris de l’oci que han aprofitat la base econòmica i infraestructural de la seva activitat econòmica principal per a fer concerts.

Aquest fet, i les dinàmiques de la política actual que es guia bàsicament per uns rèdits electorals, han portat a la pràctica criminalització de les sales de concerts. Allò que hauria de ser una activitat social valorada i protegida en tant que patrimoni cultural, tal com teoritzen referents politics tant importants com el propi Estatut d’Autonomia de Catalunya que explicita que “totes les persones tenen el deure de respectar i preservar el patrimoni cultural”, és a la pràctica encorsetat i perseguit.

És en aquest context que ens trobem que sales tan emblemàtiques de Catalunya com LA PALOMA de Barcelona, que des de fa més de 100 anys ha estat referent de la música en directe per a diferents generacions al nostre país, es veuen abocades al tancament per ordre municipal.

Les Sales de concert de Catalunya entenem que la nostre activitat, per la seva idiosincràsia, té un encaix complex a les ciutats. També que aquestes evolucionen, i per tant tots plegats hem de fer un constant esforç d’adaptació per a aconseguir la bona convivència. Creiem en el respecte al descans dels nostres veïns. Tot i així però, estem en TOTAL DESACORD en resoldre totes les problemàtiques que es puguin generar al voltant dels concerts de música en viu amb el tancament directe de les Sales. I molt menys quan aquestes, com és el cas de la Paloma, han fet provats esforços per conciliar la seva activitat amb la ciutat: inversions milionàries en insonorització, campanyes de civisme amb els clients... Demanem a l’administració un paper actiu en la recerca de la conciliació de les sales de concert i les nostres ciutats. Descans si, música també. Volem una ciutat sense soroll, volem una ciutat amb música.

Si la Paloma fos un teatre, s’executaria una ordre de tancament? La resposta es NO. No perquè no es políticament correcte, i NO, perquè existeix un consorci entre les diferents administracions per a la rehabilitació de teatres què, en base a l’interès cultural i social de la seva activitat, ajuden als seus propietaris a adaptar-los a les noves realitats. Per tant, les vies hi són. Només falta la voluntat política d’explorar-les. La música en directe, també és cultura.

I el problema de la Paloma, tot i ser el més mediàtic, no es un cas aïllat en el nostre país: el Casino de Berga, el LONDON BAR, el JAZZSI de Barcelona o la ZERO de Tarragona i d’altres, es troben també en aquesta situació.

Així doncs les Sales de Concert de Catalunya alcem la veu per demanar als politics que ens governen i representen:

  1. Que es deixi de tractar la música com a soroll, i es tracti com a expressió cultural.
  2. Que s’aturi immediatament l’actual política de tancament indiscriminat de Sales de Concert i s’obri un procés d’estudi de solucions concretes per a cada cas, sense condemnar-les a mort.
  3. Que es creï definitivament el consorci entre el govern de l’estat espanyol, la generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Catalunya, per a adaptar els espais de concert a les normatives i millorar els seus equipaments.
  4. Que la nova llei d’espectacles que s’ha d’aprovar aviat a Catalunya RECONEGUI ELS LES SALES DE MÚSICA DE CATALUNYA COM A ESPAIS DE CULTURA, on es desenvolupa una activitat d’interès sociocultural, i que siguin protegides i defensades com a tals. Que aquesta llei, que fins ara ha restringit el fet musical, obri la possibilitat del fet musical a tots aquells espais que objectivament la puguin acollir.
  5. Que es protegeixin aquests espais com a difusors i vivers de la música


És per això que totes les sales de concerts que pertanyen a ASACC han decidit amb la col·laboració dels músics, realitzar com a protesta un concert gratuït a cada sala durant la setmana del 5 a l’11 de febrer de 2007.


Signat,

Associació de Sales de Concert de Catalunya
Catalunya, gener de 2007.[amunt]

tornar


 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
 
 
Veure notícies a: Castellano | Français | Italiano | English | Català