www.radiochango.com
GATS
CERCAR:       
Notícies
Artistes
 
 

Getrudis - 500 (20.05.2009)

Enviar a un amicEnviar a un amic


Vivim en el país dels excessos i de l’inconformisme. En pocs anys, Catalunya ha experimentat un augment d'aficionats a la rumba tant o més que d'aficionats a caçar bolets. Hem passat de tenir oblidades personalitats com El Pescadilla o Peret, a viure una veritable superpoblació de bandes rumberes. Clubs que abans apostaven perles noves tendències ho han deixat tot per la rumba i s'han tret del llit de la convalescència les velles glòries del gènere.

És bona tanta febre per la rumba?. La resposta és immediata: Si!. I és que quan les aigües baixen crescudes el mateix riu s’encarrega de llençar fora els excedents i les brosses. Gertrudis són un enorme punt i a part en aquest maremàgnum rumbero català. La seva honestedat els allunya de qualsevol intent de classe magistral sobre la rumba ni la seva història. No venen de cap família de tradició rumbera, van entrar en el gènere per la porta de Pata Negra i Kiko Veneno i han tingut la sort de nàixer i viure a La Garriga, l’epicentre de la revolució musical catalana del 2000. La relació entre Gertrudis i la rumba és senzillament de respecte. Però Gertrudis han aconseguit en poc temps allò que altres, amb un currículum ple de medalles no han sabut fer mai: Convertir les seves cançons en matèria orgànica popular, dit d’una altra manera, concebre la seva música com quelcom que ha de ser propietat del públic a la primera escolta.

Gertrudis escriuen les seves rumbes amb les portes i finestres de casa obertes de bat a bat perquè entris i agafis la que més t’agradi. La base de la cultura popular està en pensar en el plaer del públic i mai en el triomf personal. La generositat dels tres nois de La Garriga no acaba aquí i per celebrar els seus 500 concerts i aprofitant que les tenien ben obertes, van tirar la casa per la finestra. La sala 2 del Razzmatazz de Barcelona va ser testimoni de com Gertrudis són ara mateix l’exemple a seguir pels membres de la renovada rumba catalana. La seva aportació l’aplaudeix el públic i la valoren els mestres. El 21 de novembre del 2008 ha quedat marcat en vermell en el calendari de la música catalana, com la nit que Gertrudis i uns amics com ara Lichis ( La Cabra Mecánica), Gerard Quintana, Xavier Sarrià (Obrint pas), Iñaki (Betagarri), Sicus (Sabor de Gràcia), Ai, Ai Ai o Los Manolos ,Peret Reyes (Papawa) , Pablo (Lagarto Amarillo) van celebrar la gran festa de la nova rumba.

 

Albert Puig


Artistes relacionats:
Gertrudis


[amunt]

tornar


 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
 
 
Veure notícies a: Castellano | Français | Italiano | English | Català