www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS
Konsciència Social
 Temes Konsciència
 . Àfrica  
 . Amèrica del Nord  
 . Amèrica Llatina  
 . Àsia  
 . Europa  
 . Oceania  
 . Orient Mitjà  
 
 . Comerç Just  
 . Comunitats  
 . Cultura  
 . Ecologia  
 . Economia  
 . Mitjans i Comunicació  
 . Política  
 . Religió  
 . Tecnologia  
 . El Foro de la Konsciència  
 el Chango
 . Portada  
 . Editorials  
 . Artistes del Chango  
 . Fotos  
 . Vídeos  
 . TV  
 . Discos del Chango  
 . Concerts  
 . Notícies  
 . Konsciència Social  
 . El Catàleg  
   Zona-K, iTunes  
 . Els Changuit@s  
   Foros, Chat, Mailing list  
 . Ràdio  
   
 . Castellano  
 . Français  
 . Italiano  
 . English  
   
 . Contactar  
 . Donatius  
 Cercar

Veus alternatives

de Esther Vivas, Fòrum Social Català el 04.02.2008

Veus alternatives Vincular l’àmbit local amb el global, teixir xarxes i proposar alternatives a la globalització neoliberal han estat alguns dels objectius del Fòrum Social Català que s’ha celebrat aquests dies a Barcelona. Més de cinc mil persones d’un ampli ventall d’organitzacions, des d’ecologistes a antiguerra passant per feministes, sindicalistes, joves... han participat en aquesta iniciativa.

El Fòrum Social Català responia a la crida del Fòrum Social Mundial (la trobada internacional de les resistències que se celebra anualment des del 2001) a organitzar aquest any no un fòrum social a l’ús sinó una gran jornada de mobilització global. Una iniciativa que ha connectat el que és proper amb el que és llunyà, les conseqüències de la globalització en el nostre dia a dia (augment del preu de l’habitatge, privatització dels serveis públics, encariment del cost de la vida, precarització laboral...) amb els impactes més globals i en els països del Sud (guerra a l’Orient Mitjà, escalfament global, deute extern...). Es tractava de posar de manifest que la pèrdua del “benestar” en l’àmbit quotidià té la seva cara global i viceversa.

El Fòrum Social Català ha sorgit en un context de reflux i fragmentació de la mobilització, després de les importants protestes "antiglobalització” i “antiguerra” de principis del 2000 fins al 2004. Encara que en aquest període més recent cal destacar el ressó social aconseguit per algunes campanyes a favor d’un habitatge digne, contra l’especulació en el territori, iniciatives dinàmiques i arrelades en l’àmbit local.

És en aquest escenari que el Fòrum Social Català ha aparegut i ha donat una nova oportunitat als moviments socials per a trobar-se, discutir conjuntament i plantejar alternatives. Un Fòrum que ha volgut ser un altaveu d’aquelles resistències socials que actuen localment i que sovint no poden participar directament de les experiències dels Fòrums Socials Mundials.

Un Fòrum Social Català de les alternatives. Enfront del discurs dominant del neoliberalisme: del lliure comerç, l’especulació urbanística, la privatització de la vida, la precarietat laboral... els moviments socials han apostat per la sobirania alimentària, l’habitatge digne, el bé comú i els drets laborals. El Fòrum Social Català ha volgut posar de relleu les contradiccions del sistema i plantejar alternatives al mateix. El seu lema ha estat tota una declaració d’intencions: “Que no especulin amb les nostres vides. Rebel·la’t. Un altre món ja és possible”.
Notes

Article d’opinió publicat a La Vanguardia, 28/01/2008.

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016