www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS
Konscičncia Social
 Temes Konscičncia
 . Ŕfrica  
 . Amčrica del Nord  
 . Amčrica Llatina  
 . Ŕsia  
 . Europa  
 . Oceania  
 . Orient Mitjŕ  
 
 . Comerç Just  
 . Comunitats  
 . Cultura  
 . Ecologia  
 . Economia  
 . Mitjans i Comunicació  
 . Política  
 . Religió  
 . Tecnologia  
 . El Foro de la Konsciència  
 el Chango
 . Portada  
 . Editorials  
 . Artistes del Chango  
 . Fotos  
 . Vídeos  
 . TV  
 . Discos del Chango  
 . Concerts  
 . Notícies  
 . Konsciència Social  
 . El Catàleg  
   Zona-K, iTunes  
 . Els Changuit@s  
   Foros, Chat, Mailing list  
 . Ràdio  
   
 . Castellano  
 . Français  
 . Italiano  
 . English  
   
 . Contactar  
 . Donatius  
 Cercar

Suport per l’absolució de la Núria Portulas

el 06.07.2009

Núria Pórtulas, veïna de Sarrià de Ter, serà jutjada a l’Audiència Nacional espanyola el proper 13 de juliol, acusada de col•laboració amb banda armada i amb una petició fiscal de 5 anys de presó. L’assemblea de suport a Núria Pórtulas, que ha estat la protagonista de la campanya des de la seva detenció, ha convocat una manifestació el dia 11 de juliol a la ciutat de Girona, davant la seu d’ICV, per exigir la seva absolució. Serà l’últim acte –abans del judici– d’una deles mobilitzacions més importants que hi ha hagut a les comarques gironines durant els últims anys. Des de la seva detenció, s’han fet desenes de concentracions, actes i accions per denunciar un muntatge policial construït i dirigit per la brigada d’informació dels Mossos d’Esquadra. L’assemblea també ha organitzat autobusos per viatjar a Madrid el diumenge 12.

ACTE DE SUPORT PER L’ABSOLUCIÓ DE LA NÚRIA PÓRTULAS

Dilluns, 6 de JULIOL de 2009, a les 19 hores A Cotxeres de Sants (C/ Sants, 79)

ENTREVISTA • BENET SALELLAS, ADVOCAT DE NÚRIA PÒRTULAS

“No es jutgen fets sinó els ‘perills’ de les idees”

 Els explosius inexistents, el grup terrorista sense nom, la trama italiana... És el paradigma d’un cas portat per l’Audiència Nacional espanyola?

És el paradigma de com el delicte de terrorisme a l’Estat espanyol funciona com una taca d’oli que s’estén i que pot no tenir límits. Tornem a estar davant d’una “detenció preventiva” perquè la pròpia fiscalia reconeix que ni s’hauria dut a terme cap acció de terrorisme ni tampoc se n’hauria preparat cap. S’instrueix el procés únicament en caràcter preventiu pel perfil de la Núria i per la seva participació en una campanya de solidaritat amb represaliats.

 La petició del fiscal és la mínima per aquests delictes, és un indici de com pot anar el judici?

Hauria de ser un bon senyal, un senyal que la fiscalia tampoc no ho veu gaire clar. Però no podem oblidar que, en aquests processos on es jutgen molt poc els fets i molt més els perills que es diu que deriven de determinades idees, el resultat depèn molt de la conjuntura política i judicial. No podem descartar que el tribunal vulgui justificar el procés, el temps de presó provisional de la Núria i l’actuació de la Unitat d’Informació dels Mossos d’Esquadra.

La fiscalia cita com a testimonis els Mossos d’Esquadra. El paper d’aquest cos és clau en el cas?

Cal tenir clar que els Mossos són qui intervé una llibreta a la Núria en un control i qui, amb les notes d’aquesta llibreta, fabrica tota la imputació en format d’atestat per L’Audiència Nacional. La decisió final del procés també dependrà de la convicció amb què defensin les seves hipòtesis el dia del judici.

ENTREVISTA • NÚRIA PÓRTULAS

“L’anarquisme qüestiona punts febles del sistema”

 Davant de tot el procés –detenció, empresonament i ara judici– quina sensació et queda?

Aquesta pregunta podria donar a entendre que aquest procés ja s’ha tancat. Ens trobem en una part més del procés, que han estat dos anys intensos i segurament molt focalitzats –si més no des d’aquí Girona– cap a una direcció, la de la meva absolució, sense deixar de banda altres realitats que ens envolten. Actualment, estic esperant el dia 13 amb impaciència per afrontar una etapa més.

 Com valores la campanya de suport en el teu cas?

Tot i les divergències ideològiques que s’han viscut en determinats moments, crec que la campanya de suport ha estat un puntal i, en alguns moments, un referent, ja que va saber contagiar i traslladar al carrer tot una sèrie de qüestions que crec que molta gent no estava acostumada a escoltar, o que no en volia sentir parlar; temes com la presó, la llei antiterrorista, l’Audiència Nacional... Respecte les campanyes de suport en general, tinc una petita crítica pel fet que dediquem gran part del nostre temps a solidaritzar-nos en casos concrets i això dificulta la nostra lluita diària, tot i que crec que pot arribar a ser compatible.

 L’anarquisme té diversos casos en aquests moments. Creus que hi ha una campanya criminalitzadora centrada en aquest moviment?

No crec que hi hagi una campanya concreta per criminalitzar el moviment anarquista, sinó que l’anarquia portada a terme com a forma de vida posa en dubte punts febles d’aquest sistema i, per tant, l’Estat utilitza tècniques diverses fins arribar a condemnar, com ha estat el meu cas, entre molts altres.

MIREIA GAZA, MEMBRE DE LA CAMPANYA

“Els Mossos intimiden gent de la campanya”

 La gran mobilització contra l’empresonament va fer el seu efecte. Es pot repetir davant l’Audiència espanyola?

S’ha de repetir. Des de la campanya, estem treballant per reactivar les mobilitzacions al carrer, tant per pressionar ICV –que porta deu mossos a declarar al judici– com per pressionar el jutge i la fiscalia. És un judici polític on no es jutjaran ni fets ni accions, sinó ideologies. Per això, ara és importantíssima la presència de totes al carrer –a Girona o allà on sigui– per mostrar el nostre rebuig a les detencions de càstig ideològic.

 El paper d’ICV sempre ha centrat la campanya de suport. Quins són els motius principals?

Com a dirigents d’Interior, van ser i són els responsables polítics d’aquesta actuació policial protagonitzada per la brigada d’informació dels Mossos i no des de cap òrgan judicial, com han defensat algunes vegades. D’uns mesos ençà, el Mossos segueixen i intimiden membres de la campanya de manera sistemàtica i fan escoltes al centre okupat on participa la Núria. Aquesta actuació no és fortuïta, sinó que respon a uns interessos polítics concrets que pretenen criminalitzar la campanya davant l’opinió pública. La utilització de l’Audiència Nacional espanyola és un fet cada cop més comú.

 Com ho valoreu?

L’ús de l’AN i, per tant, de les acusacions vinculades al terrorisme és una estratègia repressiva més, juntament amb l’acumulació de penes o peticions molt elevades per delictes poc greus que usen com a eina de càstig i control contra totes aquelles persones que poden fer trontollar la seva estructura.

CRONOLOGIA I CALENDARI

7 DE FEBRER DE 2007- Set furgonetes antidisturbis dels Mossos d’Esquadra detenen Núria Pórtulas a Sarrià de Ter sota la llei antiterrorista.

9 DE FEBRER DE 2007- Després de declarar davant l’Audiència Nacional espanyola, ingressa en presó preventiva acusada de tinença d’explosius i de col•laboració amb banda armada.

10 DE FEBRER DE 2007- Més d’un miler de persones es manifesten a Girona per exigir la seva llibertat i l’arxivament del cas.

FEBRER-JUNY 2007- Es convoquen concentracions setmanals davant la seu d’ICV a Girona i manifestacions i actes a diferents poblacions. Es recullen més de 10.000 firmes i 25 mocions d’ajuntaments exigint la seva llibertat.

7 DE JUNY DE 2007- Surt en llibertat sota fiança després de tornar a declarar davant l’Audiència. Els explosius no apareixen enlloc i l’informe dels Mossos no aporta cap nou indici.

8 I 9 DE FEBRER DE 2008- L’Assemblea de Suport organitza una xerrada i una concentració per demanar l’arxiu del cas un any després de la detenció.

28 DE GENER DE 2009- La fiscalia presenta l’escrit d’acusacions, en el qual sol•licita una pena de cinc anys de presó i una multa de 6.350 euros per col•laboració amb banda armada.

6 DE JUNY DE 2009- Concentració a Girona per l’absolució de Núria Pórtulas.

13 DE JULIOL DE 2009- Data del judici a l’Audiència Nacional espanyola i convocatòria de suport davant els mateixos jutjats.


Revolta Global
www.revoltaglobal.cat

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016