www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS
Konsciència Social
 Temes Konsciència
 . Àfrica  
 . Amèrica del Nord  
 . Amèrica Llatina  
 . Àsia  
 . Europa  
 . Oceania  
 . Orient Mitjà  
 
 . Comerç Just  
 . Comunitats  
 . Cultura  
 . Ecologia  
 . Economia  
 . Mitjans i Comunicació  
 . Política  
 . Religió  
 . Tecnologia  
 . El Foro de la Konsciència  
 el Chango
 . Portada  
 . Editorials  
 . Artistes del Chango  
 . Fotos  
 . Vídeos  
 . TV  
 . Discos del Chango  
 . Concerts  
 . Notícies  
 . Konsciència Social  
 . El Catàleg  
   Zona-K, iTunes  
 . Els Changuit@s  
   Foros, Chat, Mailing list  
 . Ràdio  
   
 . Castellano  
 . Français  
 . Italiano  
 . English  
   
 . Contactar  
 . Donatius  
 Cercar

Manca d'informació i resposta institucional pobra a la discriminació racial a Espanya

de Canal Solidari el 27.02.2006

La Comissió Europea contra el Racisme denuncia les dificultats per investigar els actes contra minories ètniques i que es vinculi la discriminació només a fets greus, sense parar esment a situacions quotidianes.

La manca de sensibilització i informació sobre les qüestions de racisme i discriminació racial en la societat espanyola afecta negativament a la resposta institucional a aquests fenòmens.

Aquesta és la principal denúncia que reflecteix el "Tercer informe sobre Espanya" elaborat per la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI, en les seves sigles en anglès). Segons el document, el grau de sensibilització social sobre racisme i discriminació racial "és molt limitat".

Mentre el racisme afecta la vida quotidiana i situacions molt diverses com l'escola, l'habitatge, l'ocupació o el sistema de justícia, l'informe assenyala que "a Espanya els conceptes de racisme i discriminació semblen limitar-se a les manifestacions més flagrants d'aquests fenòmens i, en particular, a aquelles procedents dels grups extremistes que recorren a la violència".

Sobre la investigació de casos de violència o discriminació, l'ECRI indica diverses barreres en l'accés a la informació pública. Per exemple, “és difícil obtenir una visió general de les queixes formals presentades contra les diferents forces policials, i del seguiment que aquestes queixes reben”.

Mitjans de comunicació

El problema també es pot vincular amb els mitjans de comunicació, que en ocasions "han fomentat l'hostilitat, els prejudicis i la imatge negativa dels grups minoritaris”, afirma.

Així, es continua revelant l'origen ètnic o la nacionalitat d'arrestats, acusats o culpables de delictes, quan aquesta informació no aporta cap valor per entendre la notícia o se segueixen construint imatges sensacionalistes que creen la impressió que els immigrants envaïxen el país.

Altres preocupacions

Els autors opinen que el to del debat públic, i en particular del debat polític, sobre la immigració ha millorat des de juny del 2004, assenyalant mesures amb èxit com les aplicades en l'àmbit de l'ocupació per a les comunitats gitanes.

No obstant això, també assenyala multitud de preocupacions com que encara no s'hagi establert un òrgan especialitzat per lluitar contra el racisme i la discriminació racial, que les forces policials estableixin perfils ètnics per a les seves actuacions, dificultats d'accés al procediment d'asil o la desprotecció dels menors no acompanyats i la situació de les persones procedents d'Àfrica subsahariana que tracten d'arribar a territori espanyol a través de Ceuta i de Melilla.

Recomendacions

L'estudi recull una sèrie de recomanacions per millorar la situació, començant per la necessitat de ratificar el protocol número 12 de la Convenció Europea de Drets Humans que estableix una prohibició general de la discriminació

També encoratja a l'aplicació de codis d'autorregulació en mitjans de comunicació, a la introducció dels drets humans com a assignatura obligatòria, al reforç de la formació policial en qüestions d'integració i interculturalitat i a la desvinculació en el debat polític de la immigració, delinqüència i atur, entre molts altres consells.


Canal Solidari
www.canalsolidari.org

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016