www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS
Konsciència Social
 Temes Konsciència
 . Àfrica  
 . Amèrica del Nord  
 . Amèrica Llatina  
 . Àsia  
 . Europa  
 . Oceania  
 . Orient Mitjà  
 
 . Comerç Just  
 . Comunitats  
 . Cultura  
 . Ecologia  
 . Economia  
 . Mitjans i Comunicació  
 . Política  
 . Religió  
 . Tecnologia  
 . El Foro de la Konsciència  
 el Chango
 . Portada  
 . Editorials  
 . Artistes del Chango  
 . Fotos  
 . Vídeos  
 . TV  
 . Discos del Chango  
 . Concerts  
 . Notícies  
 . Konsciència Social  
 . El Catàleg  
   Zona-K, iTunes  
 . Els Changuit@s  
   Foros, Chat, Mailing list  
 . Ràdio  
   
 . Castellano  
 . Français  
 . Italiano  
 . English  
   
 . Contactar  
 . Donatius  
 Cercar

L’Amèrica Llatina es desperta

de Fernando Navarro / Centre de Col.laboracions Solidàries el 09.04.2006

El Centre de Col·laboracions Solidàries parla en aquest article de ‘l'aire fresc’ que viuen països com Xile i Bolívia amb les seves polítiques socials. Perú escull ara president i durant 2006 altres set països convocaran eleccions

La resistència dels moviments socials davant els efectes de les polítiques econòmiques dutes a terme en la societat llatinoamericana es tradueix amb l’arribada al poder de presidents amb polítiques alternatives i propostes diferents. En definitiva, Amèrica del Sud mostra un impuls esperançador.

Els símptomes de recuperació són més que evidents. L’atenció d’Occident respecte l’Amèrica Llatina s’ha centrat en els últims anys al voltant del deute extern i les desigualtats socials, amb una visió que de vegades pecava de compassiva i, en el pitjor dels casos, de descreguda. Però els índexs de creixement són extraordinaris i reforcen l’economia de la zona Sud del continent.

L’Argentina ha tornat a conquistar part del terreny perdut des del terratrèmol econòmic i social del 2001. La pobresa segueix existint però dels enderrocs del corralito surt un superàvit fiscal considerable i un deute que es va reduint. L’Argentina ha liquidat de forma anticipada la totalitat del deute que encara devia al Fons Monetari Internacional (FMI): 9,81 milions de dòlars.

El Brasil també va liquidar la totalitat del seu deute amb l’FMI: 15,5 milions de dòlars. Molts dels projectes de Lula s’han desinflat o s’han perdut pel camí després dels escàndols de corrupció del seu partit, el Partit dels Treballadors (PT). No obstant això, l’opció de Lula per al Brasil i Amèrica del Sud és encara viable. Lula ha obert una altra porta del continent amb la resta del món. El seu poder carismàtic li permet recuperar-se davant les eleccions d’octubre.

Aquest vot de confiança també pot traslladar-se a les noves incorporacions: Evo Morales a Bolívia i Michelle Bachelet a Xile. Tots dos governants abanderen un canvi en els seus països dintre de moviments socials que necessiten canalitzar les seves ganes de superar molts anys de frustracions. Els nous mandataris prometen portar polítiques més equitatives amb les seves poblacions, que al mateix temps poden injectar aire fresc al rumb llatinoamericà.

La cooperació entre els països és tan important com les recuperacions regionals. Projectes d’integració comuns, com a Europa, han de servir perquè de manera no excloent aconsegueixin assumir el control dels mercats interns dominats per les grans corporacions dels països del centre del capitalisme mundial.

L’Amèrica Llatina, víctima de les polítiques neoliberals, comença a accelerar la dinàmica del Mercat Comú del Sud (MERCOSUR) i de l'Alternativa Bolivariana per a les Amèriques (ALBA) davant l’Àrea de Lliure Comerç de les Amèriques (ALCA). L'ALBA pretén ser un projecte d’integració mogut per avantatges cooperatius davant els avantatges comparatius del ALCA, eina d’EUA per a la consolidació de la seva hegemonia a la regió. També cal tenir en compte que l’administració nord-americana ha perdut interès per la zona i la seva imatge es veu perjudicada pels esdeveniments de la guerra.

En aquest nou ímpetu està el protagonisme que van adquirint els indígenes. Mentre se celebrava a Mar de Plata la IV Cimera de les Amèriques, que reunia el conjunt de caps d’Estat del continent, excepte Cuba; es desenvolupava la III cimera dels Pobles d'Amèrica. En la declaració final, els pobles han reclamat la suspensió immediata i definitiva de les negociacions dirigides a la creació de la Zona de Lliure Comerç de les Amèriques, s’han compromès a afavorir i promoure processos d’integració regional com l’ALBA i han condemnat el deute extern il·legítim, injust i impagable.

La situació convida l’optimisme. Es pot parlar del retorn de l’Amèrica Llatina. Un retorn que encara s’anirà definint durant el 2006.

Onze països afrontaven eleccions presidencials o legislatives a principis d’any. Costa Rica, Haití i El Salvador ja han passat per les urnes, i abans de desembre ho faran el Perú, la República Dominicana, Colòmbia, Mèxic, el Brasil, l’Equador, Nicaragua i Veneçuela.

Sigui quin sigui el resultat a cada país serà important, però difícilment ennuvolarà els nous horitzons als quals sembla mirar l’Amèrica Llatina. La inclinació d’Amèrica del Sud, cada vegada més accentuada, es dirigeix cap al canvi, més just i necessari.


Canal Solidari-OneWorld 2006
www.canalsolidari.org

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016