www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS
Konsciència Social
 Temes Konsciència
 . Àfrica  
 . Amèrica del Nord  
 . Amèrica Llatina  
 . Àsia  
 . Europa  
 . Oceania  
 . Orient Mitjà  
 
 . Comerç Just  
 . Comunitats  
 . Cultura  
 . Ecologia  
 . Economia  
 . Mitjans i Comunicació  
 . Política  
 . Religió  
 . Tecnologia  
 . El Foro de la Konsciència  
 el Chango
 . Portada  
 . Editorials  
 . Artistes del Chango  
 . Fotos  
 . Vídeos  
 . TV  
 . Discos del Chango  
 . Concerts  
 . Notícies  
 . Konsciència Social  
 . El Catàleg  
   Zona-K, iTunes  
 . Els Changuit@s  
   Foros, Chat, Mailing list  
 . Ràdio  
   
 . Castellano  
 . Français  
 . Italiano  
 . English  
   
 . Contactar  
 . Donatius  
 Cercar

Joni ho deixa anar

de Joni D (Hace Color) el 04.04.2011

En el nostre planeta, que no te perquè ser l’únic, hi ha especies animals en les quals els seus individus per sentir-se membres de l’espècie necessiten formar-ne part del ramat. Una de les diferències amb l’ésser humà, tot i el nostre innegable animalisme, és que hi ha persones que prefereixen sortir-ne del ramat i ser individus crítics. Aquesta capacitat individual, per a qui ostenta el poder, és un element negatiu doncs les persones, quan se senten part del grup, quan formen part del ramat allunyat de l’existència d’aquest raonament crític, són més fàcilment manipulables, així ens ho ha demostrat la història infinitat de vegades. La burgesia catalana, com a poder real en aquest sistema capitalista que vivim no n’és menys, i, òbviament, preferiria tenir com a súbdits persones membres d’un col·lectiu homogeni en tots els aspectes vitals, inclòs l’aspecte cultural i dintre d’aquest també el musical. D’altra banda, avui en dia, una de les formes més clares que tenen els poderosos de mostrar la seva força és el poder de la comunicació representat pels mitjans. I per acabar de situar en context aquest “Ho deixo anar” no oblidem que patim un moment de crisi creat per aquest capitalisme, representat, al nostre territori, per aquesta burgesia. Crisi que NO TOTHOM pateix per igual i que pot fer despertar consciències adormides en els que més durament la pateixen.

Un cop fet aquest petit i breu anàlisi introductori aniré al gra.

El periodista argentí Horacio Verbitsky va escriure: Periodismo es difundir aquello que alguien no quiere que se sepa; el resto es propaganda.

Quan al nostre país la gran majoria dels mitjans de comunicació es posen d’acord, no és casualitat. Per sort, però, he pogut escriure “la gran majoria” en comptes de TOTS, per que òbviament la gran majoria dels mitjans de comunicació estan a les mans de la nostra burgesia, però NO TOTS, i n’hi ha que encara resisteixen.

Si a més tenim en compte el moment de crisi econòmica en que vivim, crisi que fa més grans les diferències econòmiques i que crea més pobresa mentre continua creant la mateixa riquesa, que, no casualment, continua enriquint als de sempre, el nostre esperit crític ens indica que aquest periodisme homogeneïtzat en comptes d’informar està fent propaganda.

I si afegim la importància que te per alguns que la música catalana sigui nyonya (música per a tietes crec que va dir Pau Riba, jo aniria més lluny i diria música per a padrines de Sarrià i Pedralbes) i reflecteixi el mon que es viu dins una bombolla social, allunyada de la realitat de molts barris, a mi em sembla que alguna cosa fa pudor.

A Cuba durant molts anys el poder va voler fer creure al poble que TOTS eren Fidel, aquí, a casa nostra, ens volen fer creure que musicalment a TOTS ens agrada el mateix.

Ryszard Kapuscinski, un altre periodista, va deixar escrit: Si entre las muchas verdades eliges una sola y la persigues ciegamente, ella se convertirá en falsedad, y tú en un fanático. No hi ha mal pitjor per a la música catalana que aquesta homogeneïtzació.

A continuació algunes de les coses que ens diuen els nostres periodistes (molts d’ells amics meus) en relació a aquests que estan tan de moda a la Catalunya en crisi del segle XXI:

  • Portem anys i panys esperant (…) que un artista alternatiu en català (…) es posi en boca de TOTHOM” (Jordi Bianciotto, Nativa, novembre 2009).
  • ¿Com es porta la pressió de gravar un disc que TOT Catalunya espera?” (Nando Cruz, El Periódico, 15 de març de 2011).
  • Unes lletres (…) en que TOTHOM es pot reconèixer” (Juan Manuel Freire, El Periódico, 24 de març de 2011).
  • En TOT moment, un fenomen qualificat com a positiu per TOTHOM” (Helena Morén Alegret, www.enderrock.cat, 17 de març de 2011).
  • TOTS ens trobarem amb una grata sorpresa” (Xavier Mercadé, www.elpunt.cat, 15 de març de 2011).

Però, per molt que ens vulguin homogenis, recordo els meus somnis d’infància, que no tenen per què ser els de TOTHOM: Tota la Gàl·lia està ocupada pels romans… Tota? No!

Salut i reflexió crítica.

Nota de l’autor: Les majúscules són collita pròpia.


Nativa
www.nativa.cat

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016