www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS
Konsciència Social
 Temes Konsciència
 . Àfrica  
 . Amèrica del Nord  
 . Amèrica Llatina  
 . Àsia  
 . Europa  
 . Oceania  
 . Orient Mitjà  
 
 . Comerç Just  
 . Comunitats  
 . Cultura  
 . Ecologia  
 . Economia  
 . Mitjans i Comunicació  
 . Política  
 . Religió  
 . Tecnologia  
 . El Foro de la Konsciència  
 el Chango
 . Portada  
 . Editorials  
 . Artistes del Chango  
 . Fotos  
 . Vídeos  
 . TV  
 . Discos del Chango  
 . Concerts  
 . Notícies  
 . Konsciència Social  
 . El Catàleg  
   Zona-K, iTunes  
 . Els Changuit@s  
   Foros, Chat, Mailing list  
 . Ràdio  
   
 . Castellano  
 . Français  
 . Italiano  
 . English  
   
 . Contactar  
 . Donatius  
 Cercar

Els reptes dels moviments avui: consolidar experiències i articular les lluites

de Esther Vivas el 08.09.2007

El cicle de mobilització dels anys 2000-2004 va permetre la confluència d’un ampli ventall d’organitzacions socials i polítiques i una important visualització social i mediàtica de la protesta. El discurs contra la globalització neoliberal, la guerra imperialista i les polítiques del Partit Popular va permetre, tant a nivell català com de l’Estat espanyol, aquesta confluència sota el principi d’unitat en la radicalitat.

Però el resultat de les eleccions tant a nivell català, 2003, com estatal, 2004, i la conseqüent victòria dels partits de “l’esquerra” parlamentària va provocar un gir de 180º en l’escenari de la mobilització social. Els nous governs social-liberals van generar una sèrie d’expectatvies en un sector del moviment i el conseqüent reflux de la protesta i la fragmentació de les lluites.

Tot i així, el cicle anterior ha deixat un substrat fèrtil d’iniciatives a nivell local (cooperatives de consum ecològic, ateneus de barri, mitjans de comunicació alternatius...), petits nuclis de nous militants i ha enfortit la xarxa de relacions entre els sectors organitzats dels moviments. En el període post-2004, han emergit noves lluites com la dels estudiants contra el procés de Bolònia, contra els tancaments d’empreses... per bé que aïllades i amb dificultat per trascendir a sectors més àmplis de la societat. Però, sens dubte, ha estat l’emergència del moviment contra l’especulació urbanística i per una vivenda digna, i en el terreny local les mobilitzacions en defensa del territori, la que ha demostrat que poc a poc és possible tornar a obrir espais d’intervenció política i social de masses.

És en aquest context, on penso que en l’àmbit local cal donar continuitat i consolidar les diferents experiències d’auto-organització desde baix (des d’assemblees de barri contra l’especulació a experiències d’economia alternativa, passant per associacions d’immigrants i per coalicions en defensa del territori) i fer que aquestes iniciatives trascendeixin als sectors més militants que les impulsen. En aquest sentit, cal promoure l’organització de les persones a través de marcs estables d’intervenció política a nivell local, ja que és, precisament, en aquest entorn on s’esta portant a terme una creixent privatització i mercantilització de l’espai públic, dels serveis socials i de la terra, a la vegada que és necessari reconstruir un moviment sindical combatiu i alternatiu que faci front a la precarietat i als tancaments.

En l’àmbit més general, cal impulsar la coordinació de les lluites, creant espais d’articulació de les mateixes i evitar que aquestes quedin aillades. No podem renunciar a la construcció de moviments socials àmplis i amb vocació de masses, els quals siguin capaços de desafiar des de baix al poder polític establert. Cal combinar el treball local amb una coordinació i acció més àmplia i fer-ho és responsabilitat de totes nosaltres.


Publicat a la revista Illacrua, núm. 150 (en motiu del 15è anviersari de la publicació).


Illacrua
www.illacrua.cat/paragrafs/estervivas.htm

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016