www.radiochango.com
GATS
CERCAR:       
Editorials
Portada
 
 

Febrer 2008: Propera estació, Esperanza (h)!

Enviar a un amicEnviar a un amic


Dibuix de W oznia k - www.wozwoz.net

Febrer 2008: Propera estació, Esperanza (h)!

Després d'un mes de 2008, desgraciadament tot indica que pot ser , tot seguirà igual: un 20% dels habitants d'aquest món consumirem, deforestarem,menjarem, comprarem i emetrem tant Co2 com el restant 80%.

Mentre aquí ingerirem 3 o 4000 Kcal al dia, seguirà havent gent que amb prou feines podrà menjar un plat d'arròs o de patates, mentre aquí podem anar a l'hospital a fer-nos una mamografia (no en 15 minuts com diu el “Señorito” Arias Cañete, que segur que anirà a la sanitat privada), 7000 nens segueixen morint al dia en el món.

Mentre aquí volem ser més verds i emetre menys Co2 , plantem cereals transgenics a mig món. En uns casos arruïnem el futur d'unes terres que no són nostres, encara que les governem i en uns altres arruïnem l'únic menjar que molta gent tenia fins a l'aparició del Biodiesel.

Mentrestant, aquí toquen eleccions. El despotisme complaent i agraït dels dos grans partits polítics de l'estat Espanyol, fa que difícilment alguna cosa vagi a canviar. Anem a dur-nos bé, no sigui que la fotem que ja saps que cada 8-12 anys, ens toca canviar croms i no interessa que aixequem massa pols, es diuen un a l’altre.

Així van les coses, molt soroll però poques nous , molts insults i moltes diferències “aparents” entre els uns i els altres, però cada dia sembla mes clar que són els mateixos gossos amb diferent collaret.

Tot i Aixa, cada dia veig mes signes per a l'esperança. Cada dia mes gent, és mes conscient que no podem seguir així, cada dia mes gent des dels seus diferents àmbits de treball, estudi, família o amics, intenta sembrar dubtes raonables entre aquells que ens envolten.

Dotze homes sense pietat, magnifica pel•lícula dirigida per Sidney Lumet en 1957 en la qual un jurat popular te que deliberar sobre si un noi ha de ser condemnat a pena de mort per l'assassinat del seu pare. Onze d'ells ho tenen clar: el noi és culpable i a més ho és sense pensar massa en per que, senzillament tenen coses mes importants que fer abans de pensar si un jove és realment culpable o no del que se li acusa; han d'anar al futbol, al centre comercial…grans raons per a enviar ràpidament a algú a la cadira elèctrica.

Un d'ells, el numero 8, no ho veu tan clar. Té massa dubtes raonables sense resposta com per a enviar a algú a una mort segura.

La pel•lícula discorre sobre 90 minuts de debat, sentit comú i ànsia de justícia en la qual el numero 8 va guanyant adhesions a la seva causa. El final de la pel•lícula… millor veure-la, val la pena.

El final de la nostra pel•lícula: Un món més just, millor repartit i més raonable.La nostra forma de fer-lo: Sembrant dubtes raonables des de la mobilització a través de la cultura.

Davant uns partits polítics que es reparteixen la majoria del pastís, davant empreses que encara no entenen com ha de ser el seu paper en el món, davant uns mitjans de comunicació cada dia mes venuts als interessos dels quals paguen i davant una ciutadania cada vegada mes desorientada, solament ens queda sembrar dubtes raonables des de la mobilització i el convenciment.

A casa, en el treball, amb els amics, en el futbol, en el cinema, en l'autobús ,on sigui… En qualsevol espai podem trobar persones altes, baixes, grosses, flaques, rosses, brunes, negres, blanques, creients, atees, treballadores, desocupades, simpàtiques, antipàtiques, sindicades i no sindicades, que saben el que és treballar per als altres i que no ho saben, d'ONG’s o que ni tan sols saben el que vol dir aquesta paraula, ecologistes o negacionistes, egoistes o despreses, amb estudis i sense estudis, heterosexuals o homosexuals, amb nens i sense nens, amb compromís, amb motivacions, amb energies i amb ganes de canviar allò que no entenen i no els agrada… en definitiva, centenars i centenars de persones que es mouen cada dia al nostre al voltant i que necessitem que cada dia, algú ens exposi un dubte raonable per a entendre que les coses es poden fer d'altra forma i que això que altre món és tan possible com necessari, no és una moda passatgera, si no que és un estil de vida que cada vegada mes i mes persones tenim mes i mes clar.

Les coses es mouen, els fòrums socials es reorganitzen, es fan mes forts en les seves conviccions i cada vegada agrupen a mes i mes col•lectius.

En l'anterior Edito ja parlàvem d’Esperanzah, el festival dels que creiem que les coses es poden fer de forma diferent, amb altres objectius que no siguin tan solament guanyar diners i des d'una perspectiva que ens serveixi per a crear dubtes raonables i amplificar-los entre milers i milers de persones a través de la música i la cultura.

En el moment históric en el que milions de persones es mobilitzen a través d'un SMS per a demanar el no a la guerra, arriba el moment de que ens mobilitzem a través de la cultura per a dir no a la guerra, a la fam, a les injustícies, a l'especulació i a totes aquelles coses que fan d'aquest món una mica menys habitable.

Aprofito per a llançar ja una idea de mobilització a través de la cultura i a través d’ Esperanzah!. Que aquest festival, sigui el primer lloc que defensi sense fisures i des del mes profund dels coneixements que en ple segle XXI hi ha altres models de família per als que vulguem viure en el marc d'una d'elles, molt diferents a les que Benedicto, Rouco i algun corb negre mes defensen diàriament des de les seves talaies.

Que Esperanzah! Sigui des de ja un espai de normalitat per als quals a través de la mobilització a través de la cultura volem compartir dubtes raonables amb famílies de pares i pares, mares i mares, pares sols, mares soles, mares i pares i com no… per a aquells que ni tan sols vulguin ser família o que encara no estiguin en aquest moment vital.Torres mes altes han caigut. Estem guanyant i ells … necessiten que els hi diguem mes alt!


:: Oscar ::
[amunt]

tornar


 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
 
 
Veure editorials a: Castellano | Français | Italiano | English | Català