www.radiochango.com
GATS
CERCAR:       
Editorials
Portada
 
 

Agost 2008: PASSEM OLIMPICAMENT - NO A AQUESTS JOCS

Enviar a un amicEnviar a un amic


Dibuix de W oznia k - www.wozwoz.net

Agost 2008: PASSEM OLIMPICAMENT - NO A AQUESTS JOCS

Amb gran malbaratament de focs artificials i de propaganda, arrencaran el 8 del 8 del 8, els primers Jocs Olímpics de Beijing a Xina. Una cita esperada i simbòlica, tant del costat de l'Imperi del Mitjà com en els imperis perifèrics del ‘món occidental'. A mesura que s'acosta la data, tot aquest circ esportiu té més pinta de petard mullat que d'il·lustració dels valors promoguts en els seus orígens pel baró Pierre de Coubertin. Segur que en termes televisius, esportius, mediàticS i repressius, es tractaran d'uns Jocs sense precedents.

Em temo també que algun episodi de violència pugui marcar aquest escenari súper mediatitzat. Alguns JJOO deixen petjades en la memòria col·lectiva, més pel seu impacte polític que per les seves fites esportives; els Jocs de Munic amb la irrupció del terrorisme palestí, els jocs de Moscou i de Los Àngeles en plena guerra fred i els sons boicots de cada potència, els jocs de Berlín en plena expansió d'Hitler i del règim nazi. Aquests Jocs Olímpics haguessin pogut permetre realitzar des de ‘els imperis perifèrics' realitzar una extraordinària pressió feia Xinesa per a exigir-li mesures concretes com l'alliberament de presos polítics, l'abandó de la pena de mort, la independència de Tibet i l'obertura de la zona als observadors internacionals, una major obertura feia els drets humans i en el camp de les llibertats individuals i col·lectives, una solució humanitària immediata via l'ONU en diversos zones d'Àfrica on interfereix i arma en canvi de matèries primeres; com Darfúr o Zimbabue,? Les esperances d'alguns a Occident, la fe d'algunes ONG i associacions en els governs europeus, les bones paraules d'alguns dirigents europeus s'han anat esvaint a mesura que s'acostava la data. Era una gran oportunitat per a plantar cara i no s'ha fet gens. Quin crèdit els queden als polítics que s'omplin la boca amb la paraula democràcia i llibertat? No solament callen ara sinó que estaran en primera fila en la cerimònia d'obertura. Vergonya per a occident. Aquests Jocs Olímpics són bona il·lustració de la potència política, financera i econòmica que té Xinesa; perquè no qualsevol pot permetre's fer callar als parlaments occidentals com ho fa Xinesa; i sinó que l'hi demanin als dirigents d'Iran, Cuba o Veneçuela? Com Aràbia Saudita en el seu moment, Xina controla els Bons de l'Estat Nord-americà i qui diu els cordons, diu la Borsa o més vulgarment els collons-. L'única moral d'aquest món és la dels diners. Aquests Jocs marquen l'entrada en el segle XXI, un segle que serà marcat per un capitalisme sense moral (la va tenir?) i a la deriva. Els diners com únic valor dels governants i els seus ciutadans; la ruïna de l'ànima. Per això, des de Radiochango; volem secundar el boicot a aquests Jocs de la vergonya i donar suport als quals segueixen barallant davant l'amnèsia generalitzada. Perquè quan es violenta, es tortura, es podreix, es captura, es fa callar i es deixa de banda la llibertat de premsa; és que es vol llevar a l'home; l'única dignitat que li queda; la de pensar lliurement.

http://www.rsf.org/rubrique.php3?aneurubrique=701.


[amunt]

tornar


 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
 
 
Veure editorials a: Castellano | Français | Italiano | English | Català