www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS

 [LA TROBA KUNG-FÚ]

LA TROBA KUNG-FÚ

La Troba Kung-Fú La Troba Kung-Fú
Tornar Tornar 

Enviar a un amic Enviar a un amic 
 
  La Troba Kung-Fú La Troba Kung-Fú Entrevista amb JOAN GARRIGA
 de Els Changuit@s, GENER 2007
 
La Troba Kung-Fú

  Més detalls

el Chango

  Portada

  Editorials

  Artistes del Chango

  Fotos

  Vídeos

  TV

  Discos del Chango

  Concerts

  Notícies

  Konsciència Social

  El Catàleg

 · Zona-K, iTunes

  Els Changuit@s

 · Foros, Chat, Mailing list

  Ràdio

  Castellano

  Français

  Italiano

  English

  Contactar

  Donatius

Cercar

Entrevista realitzada amb les preguntes formulades directament pels seguidors de La Troba Kung-Fú en el seu fòrum, i que podreu tornar a trobar aquí.

Clic aquí per a escoltar l'entrevista sencera, que va ser realitzada el 24 de gener 2007 al Mariatchi de Barcelona.

Clic aquí per a veure el vídeo de l'entrevista.


D'On surt la idea del nom de La Troba Kung-Fu?
Doncs surt de 2 conceptes diferents: de la troba com a grup de trobadors, de la troba cubana sobretot per definir un grup de trobadors, un grup de musics, un grup de cançoners… I el kung fu del concepte del kung-fu xinès que vol dir aconseguir una habilitat, una directiu gràcies a la pràctica i la constància i és una declaració d'intencions, d'intentar trobar cançons, practicar cada dia per trobar cançons i fer-les viatjar.

Com surgeix la idea de fer aquest fantàstic booket i de donar tanta informació adicional tant al booket que va acompanyar el disc com a la pàgina també?
El llibret aquest el vam fer perquè vam començar a treure un fulletí que vam dir que era un diari. És una publicació on se'ns va ocórrer la manera de materialitzar lo que estàvem fent a la web, de penjar cada quinze dies una cançó. Ho vam materialitzar fent un diari per capítols com els antics folletines i d'aquí vam fer quatre capítols i els vam publicar. Després ara hem fet un de promo.Tenim el segon preparat i el booket aquest, el manual de l'usuari que diem.. La idea, era intentar posar en el format del disc, del CD, tot aquest material que tenim ja fet i se'ns va ocórrer aquesta manera, de repetir en un diari lo que hem fet a la web d'anar com fent una publicació cada quinze dies... Hem fet el llibret aquest que és un manual com el de les rentadores, els electrodomèstics.. Pues era una mica lo mateix, adaptar. Ha sigut un procés d'adaptació de la mateixa idea, anar buscant idees d'adaptació al medi.

Teniu pensat publicar el disc amb un llibret amb la traducció de les lletres al castellà?
Si, de fet en el manual aquest del llibret, del buclet, jo crec que estan totes traduïdes a diferents idiomes i crec que pràcticament estan totes en castellà, francès i anglès. I algunes cançons que igual hi ha una traducció en francès, en un altra no hi ha en francès és perquè la gent que ens ha anat traduint i que nosaltres mateixos hem anat traduint no hem arribat a més.
Però la idea és intentar traduir-ho tot i de fet ara hem fet una edició per publicar-lo a Bèlgica, Holanda i Alemanya i diguem-ne que estan més traduïdes en anglès, flamenc i al francès.

Estarà també el llibre amb el disc?
Si, però hem fet una edició especial del llibre i ens agradaria fer-lo al Japó i jo que se.. Vull dir que si falta alguna informació lingüística intentarem anar-la resolent. Però si que nosaltres hem tingut una intenció d'escriure les cançons en català sobretot, és com ens ha sortit apart de les quatre en castellà i algunes coses més que estan en anglès...
Però també pensem que és important lo de les traduccions perquè ens agrada que la gent entengui les lletres. Igual que traduirem aquesta entrevista que ara m'he disparat en català però que farem traducció simultània..

Joan, felicitats sobretot per la gran idea de penjar les cançons a la pàgina inclús abans de sortir el disc. Ha sigut difícil aconseguir el suport d'una discogràfica i una distribuïdora plantejant això? I quin grau de suport té la industria amb iniciatives d'aquest tipus?
Hem tingut dificultats a l'hora de torbar discogràfica i distribuïdora en general. Vull dir, no per això, perquè és difícil treure discos, que te'ls llicencien, etc que pagar-te els discos ja no es fa a no ser que tinguis un numero de vendes molt gran. Però la veritat és que en el tracte que hem fet de llicenciar amb K-Industria no he trobat dificultat a l'hora de que ho haguem penjat a la web. Jo crec que totes ja ho tenen molt clar que la seva feina és vendre discos però que la nostra feina és que la nostra musica arribi. I amb ells també els hi convé que arribi. I llavors, discutir això és una mica absurd. De fet, jo no se si no ens han posat problemes a nosaltres perquè ja ho havíem fet i estava super decidit o si és perque han entés que és super necessari pels grups fer-se conèixer.
Nosaltres hem trobat dificultats en general. No hem trobat a ningú que ens el pagui, però també està bé, quant més ens ho fem nosaltres millor.

Quantes possibles respostes té l'endevinalla?
Una, que no diré.

Per què no heu inclòs al disc la cançó Rumbasoltes?
Doncs perquè el Rumbasoltes és una cançó que va ser un encarreg de l'Ajuntament de Barcelona pel Carnestoltes de la ciutat d'ara fa 2 o 3 anys. Just quan vam plegar amb Dusminguet em van fer aquest oferiment i vaig fer aquesta cançó que era una rumba i que els instruments que apareixien a la rumba aquesta i la manera de pensar-la ja anaven una mica al que seria La Toba. Però, diguem-ne que és una cançó que es va fer molt abans i amb un concepte anterior i que no hem gravat sinó que la formació de la gravació que ja estava gravada ha sigut anterior. Llavors, el que hem fet és cenyir-nos a lo que ha sigut aquest any i donar-li un sentit al disc, com a àlbum, que es el que hem volgut fer per això no ha entrat. Tot i que la vam penjar a la web però vam fer trampa.. Això ho puc dir ara, però va ser una trampa perquè no teníem acabada la següent cançó, no havíem pogut arribar a temps i aquesta estava feta.

Teniu pensat seguir amb el Dub Fulleti ara que ja heu tret un disc?
Doncs sí, tenim el segon numero preparat. De fet, està preparat des de l'agost o setembre passat però o hem trobat el moment per poder-lo treure perque fent la campanya així com promocionant i treient el disc, anant fent entrevistes etc.. Treure el numero aquest era una mica no poder-hi dedicar massa atenció. I bueno, dintre d'un temps, un o dos mesos el treurem. I un també un tercer numero i ja veuem quants més.. Ens encantaria tenir continuitat en això.

I continuareu penjant noves cançons a la web ?
Doncs sí, tenim el segon numero preparat. De fet, està preparat des de l'agost o setembre passat però no hem trobat el moment per poder-lo treure perquè fent la campanya així com promocionant i treient el disc, anant fent entrevistes etc.. Treure el numero aquest era una mica no poder-hi dedicar massa atenció. I bé, dintre d'un temps, un o dos mesos el treure'm. I un també un tercer numero i ja veurem quants més.. Ens encantaria tenir continuïtat en això.Però clar, ens hem d'anar adequant una mica a les cirscumstancies i ara no podem. Llavors, quan tornem a arrencar a gravar que és la idea que tenim doncs sí, la idea és seguir-les penjant.

Ja estàs pensant en un nou disc?


Vaig sentir que ja que havíeu penjat totes les cançons, començarieu a penjar videoclips.
Pues és una mica el que et deia, que ens agradaria ara donar-li vidilla al tema audiovisual. Ja veurem fins a on arribem però la idea és aquesta. I que també es crees una continuïtat com hem fet amb tot. De fet, agafant la pregunta del disc d'abans, tenim bastants remescles fetes del disc aquest i de fet per nosaltres el disc tal i com està ara l'àlbum és un pas, és un format que hem triat i que hem decidit però el disc en si, en origen, no el donem per acabat fins que no posem un peu a l'altre disc. I una mica le temps ho dirà. El que volem fer és seguir treballant amb les remescles i reinventant aquest disc fins que ens doni pas a noves cançons. I en el moment que comencem a fer noves cançons i la història sigui un altra començarà l'altre disc.

El preu de les entrades dels concerts que s'està posant cada vegada pitjor. Entre la distribució que es fa per Ticktackticket, Telentrada, que s'emporten comissió o els lloguers alts de les sales de concerts, com viviu aquesta situació els artistes?
Jo la veritat és que em perdo una mica. Estic una mica perdut perquè no m'entero massa de com funciona el circuit. Nosaltres prou feina tenim com per a sobre saber com s'acaben venent les entrades. Llavors, a nosaltres el que ens agradaria seria tenir prou poder de convocatòria com per tenir un control absolut de la feina que fem i arribar als tractes que s'hagi d'arribar, és a dir, si la sala fa una feina, evidentment ho han de cobrar per poder seguir fent coses, i nosaltres també. I si tenim necessitat d'intermediaris perquè ens convé a nosaltres i al public també. Peró la veritat és que jo em perdo amb el tema dels preus de les entrades i el preu que es posen i per què són molt més barates en un lloc o un altre. Però si que se que el tema del directe estan aprentant molt perquè com que diguem-ne que la industria musical no fa tants diners venent discos està posant també mà en el tema dels directes i la veritat que això es algo que sempre s'havia quedat més entre les sales, els musics i el public. Però també és llei de vida que tots el preus estan super alts i és normal que el preu de les entrades pujin. Ara, em sembla car, però que també em sembla car un CD i també un cafè amb llet. Molt més car un cafè amb llet. Així està et tema, ja és un problema general no sols la musica.

Ara que d'aquí poc aneu a tocar per primera vegada a Madrid, com us sentiu en aquesta primera vegada entre el públic madrileny? Amb algun missatge en especial?
Jo particularment he tingut la sort de tocar a Madrid amb els Dusminguet bastants vegades i he de dir que sorprenentment ha sigut brutal. I és dels llocs on millor ens hem sentit i més he disfrutant tocant, i més ganes he tingut d'anar a tocar. Ara amb la Troba la veritat és que tinc moltissimes ganes d'anar a tocar, em moro de ganes i el que no se és la rebuda que tindrem ni tampoc l'expectativa ni la reacció perque evidentment no hem fet cap concert allà però en tot cas tenim moltes ganes de currar-nos ho i anar-hi tantes vegades com podem. I el missatge especial, doncs que ho disfrutin, nosaltres esperem fer-ho.

Teniu previst tocar a Andalusia, Galicia, Lleó, Saragossa, Perpinyà, Montpellier..?
A Galícia hi ha alguna proposta i la nostra idea era fer algunes sales, tipus la Iguana de Vigo que també tinc un bon record. Amb Dusminguet també vam fer una petita gira per Galicia que va anar super bé i tinc moltes ganes d'anar a tocar allà. Lo que passa és que per nosaltres supossa una inversió també anar-hi, el viatge, som bastante gent, i no som coneguts com per pagar uns sous adequats així que per nosaltres és tota una inversió fer-ho, ho volem fer però en la mesura que poguem.
I hi ha idea d'anar a Galícia, hi ha idea d'anar al País Basc, a Saragossa també i el tema Andalusia, tant de bo, és difícil, per l'experiència que tinc a Andalusia ens ha sigut difícil anar a tocar tot i que ens morim de ganes d'anar-hi. No estem en unes condicions com per poder anar on volem, peró ho intentarem. I lo de França jo crec que ho farem durant aquest any, lo de Perpinya i Montpellier ho veig bastant factible.
Si, hem anat a tocar a Bélgica un parell de vegades, a França a Lille i ara tornarem a Toulouse i lo de Perpinyà jo crec que anirem dintre de poc, ens agradaria molt.

Quina musica escolteu? Perquè per fer aquesta barreja de musica heu de tenir diferents gustos.
Tenim moles gustos i cadascú del grup té els seus gustos, llavors això t'hauria de respondre cada membre del grup la musica que escolta. A mi m'agrada molt.. que vols que et digui… jo escolto molta rumba, molt vallenato, cumbia, últimament estic escoltant bastant funky, molta musica també de l'Europa de l'Est, musica gitana en general m'agrada, quan dic musica gitana vull dir musica que està feta per gitanos però els països on es mouen i les musiques que toquen són molt diverses. I de tot,
bastant lo que he dit de la musica gitana, son cubano, ballenato i funky..

Un amic m'està parlant sobre algunes curiositats de l'acordió i l'efecte delay que sona en algunes cançons. Joan, podries explicar com t'ho fas perquè surti en directe, quin sistema fas servir i si resulta car instal.lar-ho.
Doncs el tema del delay de l'acordió en directe, quan vam començar jo portava un pedal perquè el meu acordió porta una microfonia dintre i s'endolla a un jack directament i surt el so pel jack, llavors el que fèiem era empalmar-hi un pedal de delay, de guitarra normal i per allà li feia el delay. El que passa és que el que vam fer es canviar-ho això va ser als primers concerts, i ara tots els delays, tots els efectes els posa el Toti des de la taula perquè així li donem més feina de la que té, sinó viu molt bé el tècnic.. No, de vegades no sabem molt bé el que fa però el que li deixem és el tema de la remescla amb ell a fora. Jo lo que faig és treure el so normal, té l'amplificació d'un acordió habitual..No és excessivament car, ara no et sabria dir però no que és car és l'acordió no l'amplificació, però ja posats a pagar lo que val un acordió no ve d'aquí.. I el que es fa és incorporar-li una microfonia dintre en el meu cas hi ha una dintre i hi ha una entrada per un jack llavors s'endolla el jack directament i això és la mescla que tu envies a fora. I aquesta mescla és la que el Toti la fa passar per un delay o no.

Ara que has mencionat al Toti, porta amb vosaltres des del principi oi?
Si, el Toti està allà des del principi. Amb el Toti havia trevallat amb Dusminguet, en el disc que vam fer al Marroc, el del Postrof. Venia a disparar bases des de dalt de l'escenari, i bueno, amb el Toti ens coneixiem des de fa molts anys, som veins i amics de l'adolescència. Llavors en aquest projecte, des del primer dia, necessitàvem un tècnic, ell va venir i va entendre el concepte aquest dub i li agrada molt barrejar en directe. Nosaltres el considerem un music més.

Què són aquestes fotos estranyes que surten en premsa? Són maques, però no són res habituals en un grup de rumba. No us interessa lo comercial, no us interessa que es vegi bé la cara de Joan perquè la gent no ho associi amb Dusminguet?
Jo crec que més que el plantejament de que sigui o no sigui comercial, o de si és o no habitual, es tracta de treballar a nivell d'imatge en algo que ens fes sentir còmodes i que ens agrades. I aquí hi ha una aposta per un personatge que es diu Gep que ens agrada molt la seva manera de manipular la càmera i del funcionament que té, i ens agradat donar-li via lliure i que ho tractés com ell volgués. El resultats poden ser més o menys aconseguits segons el moment però jo crec que també és una cosa que es va treballant. És veritat que de moment és poc habitual, amb lo qual ja ens està bé i si és poc efectiu jo crec que és lo criticable però a mi m'agraden. Esperem que agradin, sinó millorarem, no passa res. Però vaja, no hi ha una intenció de que sigui més o menys comercial, sí que hi ha una intenció de tenir un discurs propi i de no caure en els tòpics d'ensenya la banda de qualsevol manera sinó d'intentar fer un esforç per fer un discurs. Jo crec que això és interessant, per lo menys a mi em fa sentir més còmode. De la mateixa manera que amb la musica ha d'haver un curro. També podríem posar la banda així, estàndard i que surtis tothom i els caretos de tothom i posar-nos ben guapos però hi ha una pretensió apart de la musica a La Troba documentalista, és a dir, la cosa és efímera però es va fent. La imatge volem treballar-la en aquest sentit també, perquè és el que reb la gent.

Heu notat gaire diferencia entre el public de Dusminguet i el d'ara?
Una mica, perquè sí que és veritat que hi ha hagut bastant gent que ens ha vingut a veure que té la referència de Dusminguet i que després t'ho comenta, alguns en positiu i altres en negatiu. És a dir, gent que ha vingut i ens ha dit que li agrada més La Troba i gent que ha dit que s'esperava els Dusminguet i això és una altra història i no m'agrada prou o no arriba lo que arribava Dusminguet. Hi ha hagut de tot però també molta gent que no havia vist mai Dusminguet ni ho coneixia i també ha vingut ara i suposo que hi haurà de tot. Ha canviat, han passat tres anys, el public també es regenera molt ràpid i la gent canvia d'habituts molt ràpid. Això ens ho deia el Tomàs Arroyo, ens deia, ho deixareu, plegarem i després costa molt tornar a arrencar. Jo estic convençut d'haver plegat amb Dusminguet, jo i tots els que estàvem allà, però a tots ens costa. Però això també és positiu, perque jo crec que ho vam deixar en un moment en que estava molt bé i diguem-ne que tot funcionava però el discurs s'havia esgotat, amb lo qual per molt difícil que sigui, ho havíem de fer.

En una cançó de Dusminguet "Sopeton" diu "cambiaron los campos por pisos" i a la cançó "Bufa el vent" de La Troba escoltem "on hi creixen oliveres ara creixen grues altes". Creus que això ha empitjorat a La Garriga i a Catalunya en general?
Ha empitjorat. A la cançó Sopeton ja es deia però... no pensava que fos tant greu. Es xungo el tema. Jo crec que és una bogeria i és un mal negoci per sobre de tot també. I quan parlo de negoci, ho parlo amb tota la tranquil·litat, vull dir, no passa res, vivim en el món en que vivim, tot es compra i tot es ven però vaja, jo crec que si un sentit té un negoci, almenys en el meu punt de vista i en el que m'interessa, és per aconseguir un nivell de vida acceptable i positiu i per millorar-ho. I en el cas de la construcció, aquí a Catalunya, jo crec que és una animalada que ens està fent perdre un nivell de vida brutal perquè el que està fent és encarar la vivenda d'una manera bestial que ningú es pot comprar res. A més a més estem canviat el paisatge amb lo qual també estem perdent nivell de vida total i això és irrecuperable, almenys nosaltres ho tenim difícil de recuperar. L'Únic sentit que té és el de la pela per la pela pels quatre que les poden fer i tot lo de més és mentida, perquè per més que ens diguin que genera feina, t'has de fer un fart de treballar per no poder pagar igualment., Amb lo qual, lo de la feina també és relatiu. És important tenir feina però per algo. Jo crec que és un mal negoci, de veritat, es necessita molta inversió pera aconseguir uns serveis que et donguin el mínim de qualitat de vida també. Llavors els ajuntaments estan aconseguint unes cotes d'habitatge enormes per aconseguir més peles per càpita però es perden perquè es necessita gastar molt en serveis després i a sobre no arregles el que ja has espatllat i la natura ens dona coses que són miracles de la vida que no es poden pagar amb diners ni ens els podem inventar de qualsevol manera. Perquè un riu en condicions, si l'hem de fer nosaltres és carissim i en canvi, si el deixes viure i el cuides és molt més barato i molt millor. Jo crec que estem una mica xalats, bueno xalats no, ens estem deixant enganyar perquè realment hi ha gent que en treu profit però són molt pocs. No ha canviat gens les coses, sinó que han anat a pitjor. Ara està xungo. Jo abans estava molt enfadat amb el tema i ara no estic ni enfadat, no puc fer-hi res, ara estic espantat de fin on es pot arribar.

Durant els mesos anteriors a formar La Troba et vam veure amb diferents grups, Radio Bemba, Txerramequ, Amparanoia... Suposo que aquestes experiències et van enriquir o bé influenciat. Ens pots fer cinc cèntims?
He tingut la sort que durant tot aquest temps que no he tocat en una banda fixe, estable, de poder col.laborar amb gent que m'han ensenyat molt i que m'han fet sentir music i cadascu és una història diferent. Xerramequ, vaig fer un tracte amb el Marc, de que col.laborava al disc. Després un tracte per defensar el directe en concert i bueno, jo cantava 2 cançons i feia de cors, diguem-ne que la meva intervenció a la banda era poca però estava molt content de les dos cançons que vam tocar perquè m'agraden molt. I la veritat és que vitalment i humanament són gent encantadora. Amb el Marc ens entenem molt bé. Després jo col.laborava amb un grup que es diu "Ensaladilla" que espero que tingui continuïtat i que segueixin fent coses i que és tot musica improvisada, lletra improvisada.. i això és de les coses que més m'ha ensenyat perquè per mi això és la base de la musica popular, la capacitat aquesta d'Improvisar sobre una cançó amb uns coros fets però que la lletra sigui improvitzada et dona una dificultat mental que mola molt i que t'ajuda a aprendre molt. Això igual és en el grup on ho he après més perquè era una dificultat extrema sortir a l'escenari a nivell d'espectacle igual de vegades ens sortia millor o pitjor.. Però adalt ho passaves fatal... Però ho trobo un exercici que a més a més ara a la musica que tal com la rebem, jo crec que va per uns altres paràmetres, però això ho estem perdent i això és una base que és super important i que en la musica sempre hi ha sigut, la base de la improvisació i de pescar el moment. Llavors amb l'Amparo vaig tenir la sort perquè em va cridar acordionista i vaig fer un mes de gira per Europa i em va encantar perquè vaig anar a tocar per tota Europa amb un autobús jugant amb la Play Station amb el Muñeco jeje. No, humanament són gent super maca i em van tractar super bé i em vaig sentir acordeonista una altra vegada, la meva feina a Dusminguet era tocar i cantar però acabes fent més de cantant, d'organitzador i de nosequé...i és com una altra feina. I aquí vaig recuperar una mica l'esperit acordionista, em va agradar molt i el fet de que hi hagués gent del nivell de l'Amparo que tigués ganes de tocar amb mi i que amb dos assatjos em possés allà em va encantar.
I no se... Si que he anat pujant a l'escenari amb altra gent, al Manu el conec des de fa molts anys i alguna vegada m'ha convidat a tocar. Tinc sort de conèixer gent com el Manu o molta altra gent doncs que tenir-los a prop, flipes com curren..I he après molt i he tingut molta sort amb tothom que m'he trobat i espero que segueixi sent així perquè és la manera d'aprendre. Per mi els mestres són gent que tinc super a prop i d'això estic molt content.

Hi ha algun artista amb el qual encara no has col.laborat i t'agradaria?
Si, està ple. Bob Marley.. ho tinc difícil..no se, així d'ara hi ha molts artistes que m'agraden molt, des de l'Albert Plà a ... (Mai has fet algo amb ell?) No, no, ni se si ho faré, però m'agrada molt. Ara, les ganes de fer algo amb algú concret no m'ho plantejo massa perquè una mica la vida m'ha ensenyat a que mola anar fent feina de lo teu i les coses te les vas trobant i després tens grates sorpreses, com quan li vaig ajudar al Tomas a fer-li la maqueta al Muchachito i mira com ha funcionat no? I flipes, dius ostia! Jo estava allà, que guay. No se, hi ha coses aixi que una mica te n'adones de que la vida no està feta tant d'ídols sinó de gent que fa coses i que fa coses collonudes i que si estàs una mica atent te n'adones de que tothom és un tresor i que de la gent que s'ho curra pots aprendre al seu costat. I he tingut sort de trobar-me amb gent que he après molt i espero seguir-me-la trobant.

Que us sembla el Tai-Chi i per què lo de el Pequeño Saltamontes, del Kung-fu?
Pues el Tai-chi jo no el conec, no l'he practicat però em sembla fantàstic, com el yoga o el tenis (riures).. i el Pequeño Saltamontes si que ve del Kung-Fu, de la serie clar, a mi m'agrada molt la serie Kung-Fu. Jo crec que té molt a veure també amb la història de La Troba perquè a la serie es posava en un ambient de western americano i jo sempre he vist a La Troba Kung-Fu en una circumstància de western, de western crepuscular, ja d'un western de quan s'estaven acabant les pel.licules de vaqueros. I sempre ho explico perquè la musica que fem, el fet de voler tenir una banda de 7 persones en el món en que hi ha ara on el que es ven és un artista, encara que sigui virtual, doncs això s'està acabant, no és rentable tenir una banda. El fet de voler fer un àlbum conceptual quan ara es venen les cançons una per una també no té massa sentit, però nosaltres em crescut amb això, i és com que el món a on nosaltres volíem incidir s'estaven acabant els arguments. Però nosaltres ara teníem la capacitat de fer-ho, llavors no podem canviar i l'únic que podem fer és intentar-nos adaptar am el que volem fer a les circumstàncies, una mica ara que tenim el cavall doncs venen els automòbils. Bé, doncs a veure que fem.

La popularitat d'un estil musical com la rumba als anys 90, és un inconvenient per la creació i l'armonia entre el grup i el public?
No, no crec que hagi estat mai un inconvenient la popularitat d'un genere, el que passa que si, que quan una cosa es converteix en molt popular té els problemes de que a vegades pot arribar a cansar o pot arribar només a un tipus de public molt més massiu però la gent més interessada o que s'interessava en un origen ja no l'interessa tant o que surten molts grups semblants.... però jo crec que a tots els generes això els hi passa i arriba un moment en que has de deixar discernir entre el que t'agrada realment d'una musica o no, el que t'arriba. I és igual de negatiu veure una musica quan és poc popular no donar-li importància i pensar que no és bona perquè no ven, és igual de negatiu pensar que quan ven o que quan és popular tampoc és bona perquè és popular. Jo crec que ha d'escoltar-t'ho, quan de fet agafes musiques i ja tant t'és i agafes d'aquí i d'allà jo crec que saps discernir d'això. Els musics és que ho hem de fer perquè sinó no estaríem tocant i estaríem tot el dia menjant-nos l'olla amb què és lo més popular o menys.

Cal tornar al passat musical per tenir un futur musical?
Si, sempre hem de tornar al passat. Una mica el mateix, és importantissim conèixer la tradició. Però la tradició en el bon sentit de la paraula, és a dir, no s'ha de ser un tradicionalista, però és important saber d'on vens, tots tenim uns orígens encara que hagim canviat de país, hagim canviat de llengua, sempre hi ha un background i les musiques que ens arriben no surten del no res i a més a més no canvia tot tant com ens fan creure, no s'és tan nou sinó que tot es va reinventant i a mi el que m'interessa és la reinvenció sobre la tradició perquè a mi en dóna la impressió de que les lletres no parlen de coses tan diferents del que parlaven fa 500 anys, ni les cançons han canviat tant d'esquema com fa 500 anys. I es parla del tecno com la gran revolució i veus el que fan al Senegal amb els tambors i és el mateix, bé, és millor perquè a sobre ho toquen. El tecno de vegades quan es ratlla el disc, ja s'ha acabat o de vegades no estan dient res a sobre. No sé i tot és lícit. A mi m'encanta el tecno, també, saps? Però mai em crec el discurs de que això és super nou i perquè sigui nou ja n'hi ha prou sinó que jo crec en la reinvenció. I per això considero que tornar al passat és important, sempre per fer el següent pas. Ara, que sempre s'ha de reinventar, sí! I això està bé, i que tot aconseguim fer-ho diferent, tot és nou en el fons, si ho aconsegueixes fer amb un discurs propi. Perquè jo puc tenir uns orígens, com el meu pare, el meu avi... no un sinó uns orígens, perquè el meu avi per part de mare ve d'un altre lloc i l'altre d'un altre però jo sóc diferent a tothom. I jo sóc un tresor preciós igual que ho ets tu i l'altre i l'altre. I si aconsegueixo fer el meu discurs és alguna cosa que aporto i si és en positiu per la vida, doncs guay!

Que ha passat amb les olives? I que l'any vinent anem uns quants a raspallar les oliveres.
Aquest any fatal, entre que jo m'he posat a tocar… De fet, les olives ja estaven preparades, ja semblava que tot anés bé aquest any abans de l'estiu, que allà pots fer poca cosa per les olives. Però ha arribat l'hivern i no han aparegut, no n'hi havia. Aquest any hem tingut mal any, no sé massa què ha passat, està raro el temps i això és xungo pel camp perquè quan floreix l'oliva si cau la flor i no s'ha fecundat doncs no hi ha fruit i aquest any, almenys a la zona a on jo estic, on tinc la vinya, ningú ha recollit olives quasi. Jo tenia tres o quatre arbres amb olives i he decidit no collir-les per la feina que em donaven però l'any que ve, amb el menda que ha dit això, les recollirem.

Quin és el teu punt de vista sobre Radiochango? Lo que més valores o lo que trobes a faltar del projecte.
Doncs jo conec RADIOCHANGO em sembla que des del principi perquè amb Dusminguet ja estàvem tocant i de seguida us vau interessar per nosaltres. I la veritat, tot el que hi ha és positiu. Jo ho trobo collonut, un portal amb la quantitat de grups que hi ha diferents i on tinguis accés fàcil. M'agrada molt també la facilitat amb què accedeixes a la informació, no és una pàgina amb un disseny gràfic de la hòstia, però en canvi és super fàcil d'accedir i això a mi m'agrada molt més que quan em trobo una pàgina que tot sembla molt complicat de fer. I a mi m'agrada perquè és una pàgina informativa on si busques informació, la trobes, ja sigui de fòrums, de grups, d'informació dels grups... A mi em mola molt i tant de bo us vagi molt bé i seguiu fent coses. Així de crítiques per millorar-ho, el tema lingüístic. Vais pensar-ho l'altre dia, em sembla una mica raro que la pàgina d'accés per defecte sigui en castellà perquè passa que després és una mica raro per exemple els catalanoparlants entenem el castellà perfectament i ens la llegim en castellà directament. Però hi ha notícies que només surten a la pàgina en català, em vaig adonar (és quan ho detecta el navegador, si el teu navegador és en castellà sortirà castellà, si fos català, t'enviaria per defecte al català) Però el fet de que les notícies que estiguin només en català i no estiguin en castellà, perds notícies. O notícies que només estan en català, però que podrien interessar igual a gent que navega en castellà, o m'imagino que en francès deu passar el mateix. Però tampoc sé massa la solució. Clar, la solució és traduir-ho tot però sé que és molta feina, però bé. A nosaltres ens passa. Nosaltres hem obtat per un dub fulletí, traduir indiscriminadament, y si hay cosas que no se entienden, pues... pero igual hay alguno que se interesa, però és difícil, jo ho entenc. Però així, a nivell d'usuari, jo és el que he notat, que de vegades et perds notícies, però bé, que és una crítica constructiva, no ho trobo un gran defecte sinó que jo entenc que alhora de traduir, tot, és molt difícil però bé, igual algun anunciat a la pàgina per defecte o en totes que es veiés les notícies en altres idiomes per saber si et perds alguna cosa. O dossier que igual només està en francès i jo no... com que no accedeixo a la pàgina en francès, no sé però igual si hi ha un grup que m'interessa només està en francès però dic: vaig a intentar-ho!. Però bé, sé que és complicat, és difícil trobar solucions, però bé que endavant, que molt guay. Molt bé, felicitats!

[amunt]

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016