www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS

 [ZEBDA]

ZEBDA

Zebda Zebda
Tornar Tornar 

Enviar a un amic Enviar a un amic 
 
  Zebda Zebda

 

DOSSIER Octubre 2002
de An'So

 

Zebda
Zebda

  Dossier

  Discografia

  Col·laboracions destacades

  Notícies

  Foro

  Entrevistes

  Artistes relacionats

  Enllaços

el Chango

  Portada

  Editorials

  Artistes del Chango

  Fotos

  Vídeos

  TV

  Discos del Chango

  Concerts

  Notícies

  Konsciència Social

  El Catàleg

 · iTunes

  Els Changuit@s

 · Foros, Chat, Mailing list

  Ràdio

  Castellano

  Français

  Italiano

  English

  Contactar

  Donatius

Cercar




Zebda és mantega en àrab.
Zebda és també el nom d’un grup creat el 1988.
S’hauria de dir “grup valent” quan un col.lectiu d’alguns col.legues dels barris de Toulouse escullen tal nom, en una època en la que el tema de la “emarginació” encara no havia ajudat a cap artista a reconèixer’s com a tal?

Immigració i rebelió de cara a la dura realitat de les condicions socials, que existeixen sobretot en els barris populars, són els ciments del grup. La idea de Zebda no surt d’una valent teoria (al contrari del què diuen la majoria dels medis de comunciació).
Zebda reflecteix la voluntat vital d’expressar-se quan els medis no t’ho permeten. Neix del desig de treure a la llum la misèria de les minories de les que se’n parla tan poques vegades. Davant del sentiment d’incomprensió que ens envaeix mentre que els polítics no paren de parlar de repressió, hi ha una necessitat urgent de solidaritat.

El 1985 l’associació Vitecri, que tenia l’objectiu d’ajudar als joves del barri a través del video, aconsegueix realitzar la seva primera pel.lícula (Salah, Malik, Beurs) sobre els inicis d’un grup de rock “Zebda Bird” format per Magyd (veu i lletres), Pascal (guitarra) i Joël (baix).

El 1988, Mustafa (veu), Vincent (programació i bateria) i Hakim (veu) s’afageixen als tres acotrs amateurs, no tant per aparèixer a la pantalla com per incendiar micròfons i esperits des de dalt dels escenaris.

El 91, Rémi (teclats, acordió i sampler) s’uneix al grup i el 1992 Zebda treu el seu primer album “l’Arène des rumeurs”. De seguida el grup es etiquetat com a antisemitista, ja que a la caràtula hi ha un jove palestí armat llençant pedres referint-se a l’Entifada Palestina.
Zebda ja comença a molestar!

L’estil de Zebda té els colors musicals de les idees que el propi grup defensa : mestissos.
Barreges de rap, rock, reggae, hip hop, dub, ska, punk i també sons cedits pels estils àrabs, per Espanya o per Jamaica. Ja des de la seva primera obra, el grup critica els mitjans de comunicació sense tallar-se, incloent discursos de Yasser Arafat i veus cridant “SANDINISTA!”.

El 1995 surt “Le Bruit et l’odeur”, títol extret del discurs de Jacques Chirac pronunciat el 1991. Una cèlebre part on J. Chirac parla de les molèsties sofertes pel treballador francès i per « la seva dona que guanya prop de 15000 francs al mes (2000 euros), i que veuen al replà de casa seva, una família amuntegada, amb un pare, tres o quatre esposes, uns vint fills, i que guanyen 50000 francs per les prestacions socials sense evidentment treballar. Si a això li afegim el soroll i l’olor, el treballador francès es torna boig. I no és ser racista el dir això”. El 1991 aquest discurs no té massa ressò. Zebda se n’encarrega de la seva mediatització incloent-lo tal qual en el seu disc. Les recaigudes mediàtiques permeten a un grup més nombrós de públic descobrir per fi l’existència d’un grup compromès, allunyat de tots els compromisos típics que hi ha en totes les esferes del poder. Manifest anti-mundialista i anti-racista, per sobre de fons de raï i de rap.
Així és, en poques paraules, com neix el seu primer èxit.

El 1999 surt el tercer album de Zebda: “Essence ordinarie”.
Èxit assegurat amb “tomber la chemise”. L’explosió de les ventes d’aquest single amagarà durant molt de temps les qualitats del disc. El tíol “Essence ordinarie” (benzina ordinària) és una crítica cara a cara amb l’esperit que, a França, ha regnat durant el mundial de futbol de 1998.
“Descobrim amb alegria que França és mestissa quan s’ha de sostenir a Zidane! Però el pitjor és per essència!”
Amb una barreja més acurada dels diferents horitzons musicals que agraden a Zebda, aquest treball és la demostració que les lletres compromeses no coneixen límits i no sofoquen mai. Les crítiques apunten, especialment, contra la doble pena i el racisme, que avança sense parar amb el “Front National”.

Finalment “Utopie d’Occas”, aparegut el 28 d’agost de 2002.
“Utopie d’Occas” pot voler dir Utopia feta servir (d’ocasió) o Utopia que ens anima de tant en tant (a la ocasió). En aquest últim treball, més negre en les seves lletres però sempre de gran qualitat poètica i amb el seu típic realisme, té una diversitat musical molt ben dominada: reggae, rock, ritmes llatins, ska, verbena... L’ambient és molt elaborat i passa de la melangia a l’esperit festiu, de la rebelió a la tranquil.litat. Zebda aspira a un llenguatge universal expressant-se lliurement sobre la dura realitat del món actual. Ho ha aconseguit, però evitant els avantatges que poden circular en el rap perifèric. Ho ha aconseguit amb un nom àrab, amb caràtules polèmiques, amb crítiques directes… « tot i així » diuen ells mateixos « no és amb la música que podràs canviar les coses”. Sí, però serveix per animar l’expressió dels sentiments tímids : de rebelió, d’amor, de felicitat...
És un mitjà sense barreres destinat als cors del Homes!
Zebda els ha tocat, ha tocat al públic sense distinció d’orígens.
Canvi, evolució?

Discografia [amunt]
Bird   Bird
   1985 Association Vitecri - Senzill
 

Des Mots Crasseux   Des Mots Crasseux
   1989 Mustang Concert - Senzill
 
Carte Nationale d'Identité   Carte Nationale d'Identité
   1989 - Àlbum
 
Zebdomania   Zebdomania
   1989 - Àlbum
 
La France   La France
   1990 - Àlbum
 
L'Arènes des Rumeurs   L'Arènes des Rumeurs
   1992 Nord Sud - Àlbum
   comprar en iTunes
Le Bruit et l'Odeur   Le Bruit et l'Odeur
   1995 Barclay - Àlbum
   comprar en iTunes
Compil 92-95   Compil 92-95
   1995 - Best Of
 
Essence Ordinaire   Essence Ordinaire
   1999 Barclay - Àlbum
   comprar en iTunes
Utopie d'Occase   Utopie d'Occase
   2002 Barclay - Àlbum
   comprar en iTunes
L'erreur Est Humaine   L'erreur Est Humaine
   2002 Barclay - Senzill
 
La Tawa   La Tawa
   2003 Barclay - DVD + CD Live
   comprar en iTunes
Second Tour   Second Tour
   2012 - Àlbum
   comprar en iTunes

Col·laboracions destacades [amunt]
Ragga Buzzin   Ragga Buzzin
   1991 Barclay - Recopilatori
 

Motivés   Motivés
   1997 - Recopilatori
 
Aux Suivant   Aux Suivant
   1998 Barclay - Recopilatori
 
FM 99.00 Dub Manifest   Fermin Muguruza: FM 99.00 Dub Manifest
   2000 Esan Ozenki - Àlbum
 
Il y a un Pays... Palestine   Il y a un Pays... Palestine
   2003 - Recopilatori
 
Radar FM 1999.2013   Fermin Muguruza: Radar FM 1999.2013
   2013 - Remixes
 

Notícies [amunt]
  12.01.2012: Zebda; nuevo disco y gira en Barcelona y Madrid (Castellano)
  31.01.2006: BARCELONA RAVAL SESSIONS VOL. 2 (Castellano)
  12.10.2004: Mailing Magyd (Français)
  19.02.2004: Un Zebda en solo (Français)

Foro [amunt]
  El Foro de Zebda

Entrevistes [amunt]
  Entrevue avec Magyd - 09/2002 (Français)
  An interview with Magyd, Zebda. - 09/2002 (English)
  ÀUDIO: Interview avec Magyd - 09/2002 (Français)

Artistes relacionats [amunt]
  Magyd Cherfi
  Mouss & Hakim
  Origines controlées

Enllaços [amunt]
  www.zebda.fr
  www.tactikollectif.org

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016