www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS

 [TIKEN JAH FAKOLY]

TIKEN JAH FAKOLY

Tiken Jah Fakoly Tiken Jah Fakoly
Tornar Tornar 

Enviar a un amic Enviar a un amic 
 
  Tiken Jah Fakoly Tiken Jah Fakoly

 

DOSSIER Abril 2006
de Mono Lo

 

Tiken Jah Fakoly
Tiken Jah Fakoly

  Dossier

  Discografia

  Col·laboracions destacades

  Notícies

  Foro

  Vídeos

  Fotos

  Contacte & Management

  Artistes relacionats

  Enllaços

el Chango

  Portada

  Editorials

  Artistes del Chango

  Fotos

  Vídeos

  TV

  Discos del Chango

  Concerts

  Notícies

  Konsciència Social

  El Catàleg

 · iTunes

  Els Changuit@s

 · Foros, Chat, Mailing list

  Ràdio

  Castellano

  Français

  Italiano

  English

  Contactar

  Donatius

Cercar
Cantant compromès com pocs, TIKEN JAH FAKOLI, aliàs Doumbia Moussa s’ha erigit com la gran figura emergent del reggae Africà, seguint l’estela del seu compatriota Alpha Blondy.

TIKEN JAH FAKOLI és sobretot un cantant compromès amb el seu continent. Mai ha callat a l’hora de denunciar els abusos dels polítics i les manipulacions de les multinacionals a l’Àfrica, y particularment al seu país, Costa de marfil, que ha viscut des de la caiguda del president Houphouët Bouagny (figura del país que no dubta tampoc a criticar, erosionant la imatge de pare de la nació que va oblidar) caos politic, segregació racial, desordre públic, decadència econòmica, crisi d’esperança. Aquest compromís abnegat li ha costat multitud de problemes i amenaces físiques, per no dir intents d’assassinat. Va ser quan li van cremar la casa, que va decidir exiliar-se.

Va donar la seva vida al reggae y el reggae va salvar-li la vida en més d’una ocasió... Per exemple quan el General Robert Gueï va decidir anar a per ell. Gueï, que va aconseguir enderrocar la dictadura de Donan Bedié i que s’havia compromès a “netejar la casa” va caure finalment en mans de les multinacionals mafioses i va acabar donant l’esquena al seu propi poble. En una cançó, Le Balenyeur (“L’escombriaire escombrat”), Tiken explica les esperances que havia dipositat en aquest polític que va acabar repetint les mateixes errades que els seus predecessors. El reggae el va salvar perquè la música havia creat lligams d’amistat i de respecte que les manigancies maquiavèliques no van poder erosionar. Quan el president va decidir fer-lo callar, Tiken revia aleshores a casa seva a molts militars pròxims a la guàrdia presidencial entusiasta del seu reggae, que s’havien convertit en amics de l’artista. Van ser ells qui li van aconsellar en més d’una ocasió no dormir a casa quan sabien que emissaris l’esperaven per pegar-lo, atrapar-lo o matar-lo. Van ser ella que li van oconsellar sortir del país per tal de protegir-lo. El seu amic i comediant, Camara H., no va tenir tanta sort. Va ser assassinat el 2003 i la mort del qual mai a estat aclarida. Molts amics propers i familiars van caure aleshores.

Molt crític amb tots els moviments polititzats que intenten dividir als Africans, TIKEN JAH FAKOLI mai s’ha cansat de lluitar contra l’absurd concepte de “Ivoirité” (raça marfilenya), en un país creat per colons francesos fa poc més d’un segle, concepte que els polítics del país intenten recuperar per excloure de la política del país als veïns d’altres països quan la regió sempre ha viscut molts moviments migratoris i molt mestissatge. Els seus orígens Manding (Malinke-Bambara), tenen molt a veure amb el missatge transfronterer. El poble manding va regnar durant l’edat mitja Europea des de el Sahara fins a les fronteres de l’Oceà Atlàntic i del Níger. Ocupant els territoris de l’actual Mali, Senegal, Costa de Marfil, Gambia, Guinea i de Mauritania. Fakoli és el nom d’un avantpassat de Tiken Jah que va contribuir durant la decisiva batalla de Karina (any 1235) a la caiguda del rei dels xamans Soumaoro Kanté, dipositat per Soudjata Keita que va fundar l’imperi manding. La Història és una part important dels textos i del missatge de TIKEN JAH FAKOLI qui afirma “crec que si el poble africà te consciència de la seva història, dels seus drets i deures, es podria defensar millor”. Al 1999 firma un disc el títol del qual és Lliçó d’històries.

La religió és una altre de les plagues actuals de l’Àfrica que busca desmitificar. De religió islàmica, T.J.F. defuig de la manipulació de les religions per a dividir. A la cançó Allah, somnia amb una religió pacífica i de convivència. Recorda a les seves entrevistes que les religions monoteistes van ser importades per la colonització que no podia impedir la coexistència que sempre a marcat la història dels pobles africans. A la cançó Le pays va mal (“Aquest país va malament”), explica.

“Abans no hi havia ni cristià ni musulmà
però ara tot està fotut
els estudiants estan dividits
els militars estan dividits
els professors estan dividits
fins i tot les mares als mercats estan dividides”

T.F.S. ens ofereix una crònica acertada de la situació africana a través d’una música reivindicativa i festiva. Les seves bases de reggae, dub, soukouss, uneixen Jamaica amb Àfrica i acerten en un missatge universal. Ens acosta a una realitat d’un continent castigat i acorralat per les grans multinacionals que perpetuen un altre model d’esclavitud ara econòmica. A “Y’en A Marre” (“N’estem farts”), canta:

“Un cop abolida l’esclavitud,
han creat la colonització
Quan em trobat la solució,
Han creat la cooperació,
Però com vam denunciar la situació,
Han inventat la globalització,
Y sense entrar a explicar la globalització,
És Babilònia que ens explota”

TIKEN JAH FAKOLI no és el seu nom autèntic. Si Fakoli és un homenatge al seu avantpassat Manding, i Jah, un sobrenom que li van posar de petit perquè sempre demanava que i traduïssin les lletres de Bob Marley, Tiken és la deformació del sobrenom “Tieni” que en la llengua Manding significa “mogut” i que li havia posat el seu pare per motius que tots imaginem.

En el seu setè disc; “Coup de Gueule” (Crit), col•laboren Magyd Cherfi (ex-cantant de ZEBDA) que participa en l’escriptura de Tonton d’Amérique (Tiet d’amèrica), Mouss i Hakim (també ex cantants de ZEBDA) els quals participen en la creació de Où Tu Veux Que J’aille (dedicada l’actual president Laurent MGbagbo que va declarar persona non-grata a TJF), Didier Awadi (Pare dels pares del Hip-Hop senegalès) i Positive Black Soul. Els músics que participen en els seus anteriors discos segueixen presents, i en particular la màgica percussió del trio Dunbar, Shakespeare i Cheng i els teclats reggae de Tyrone Downie.

TIKEN JAH FAKOLI ens contagia la seva lluita i ens mostra la història del seu poble, molt sovint ignorat per Europa i Amèrica, els governs dels quals, independentment del seu color polític i el seu afany “social” no han dubtat a dirigir des de fa més de un segle i mig el destí de varis centenars de milions de persones per controlar la riquesa del sol, afavorint la corrupció, la gana, la tortura, la dictadura, la discriminació, la explotació, les violacions, la privació de llibertats fonamentals,la negació de la seva cultura ancestral, la manipulació i l’enrolament de les seves joventuts,… I sino que preguntin a Àfrica per l’herencia d’un malanomenat Socialista François Mitterrand i pel paper del seu fill.
“Podem perdonar, però no oblidarem” TJF
TJF ens pregunta com podem saber on anar, si no sabem d’on procedim. Els seus textos no proposen solucions sino bones preguntes. La solució està en mans de les joventuts africanes i si s’ho proposen, poden aconseguir la pau i l’harmonia. Si l’alça la joventut africana, poden aconseguir coses molt importants, vaticina a la darrera cançó del seu últim disc com a senyal d’esperança. ; “Ça va faire mal” (Serà fort)

Discografia [amunt]
Les Djelys   Les Djelys
   1993 Universal - Àlbum
 

Missiri   Missiri
   1994 Universal - Àlbum
 
Mangercratie   Mangercratie
   1996 Universal - Àlbum
 
Cours d’Histoire   Cours d’Histoire
   1999 Universal - Àlbum
 
Le Caméléon   Le Caméléon
   2000 Universal - Àlbum
 
Françafrique   Françafrique
   2002 Universal - Àlbum
 
Coup De Gueule   Coup De Gueule
   2004 Universal - Àlbum
 
L'Africain   L'Africain
   2007 - Àlbum
   comprar en iTunes
Tiken Jah Fakoly Live a Paris   Tiken Jah Fakoly Live a Paris
   2008 - Live
 

Col·laboracions destacades [amunt]
Africa Wants To Be Free!   Africa Wants To Be Free!
   2005 - Recopilatori
 

Welcome to Mali   Amadou & Mariam: Welcome to Mali
   2008 Because Music - Àlbum
   comprar en iTunes
Pitt Ocha au Pays des Mille Collines   Les Ogres de Barback: Pitt Ocha au Pays des Mille Collines
   2009 - Àlbum
 

Notícies [amunt]
  18.12.2009: Calendario RadioChango 2010 & RadioChango Añejo Reserva 7 Años (Castellano)
  03.07.2009: La Primera Edició del Esperanzah! finalitza amb gran èxit!
  03.07.2009: La Primera Edición del Esperanzah! finaliza con gran éxito! (Castellano)
  18.06.2009: Tiken Jah Fakoly, Terrakota, La Pegatina, Smod y Muyayo Rif arrancarán el próximo viernes 26 de junio la primera edición del ESPERANZAH! WORLD MUSIC FESTIVAL en Barcelona (Castellano)
  02.06.2009: Esperanzah! World Music Festival desperta els nostres sentits i consciències
  27.05.2009: Esperanzah! World Music Festival despierta nuestros sentidos y nuestras conciencias (Castellano)
  12.11.2008: Nuevo disco de Amadou & Mariam: "Welcome to Mali" (Castellano)
  18.08.2008: Festival Cruïlla BCN 2008 (Castellano)
  17.07.2007: LA FIGURA DEL REGGAE AFRICANO, TIKEN JAH FAKOLY, NOS TRAE SU DIRECTO PROTESTA DESDE EL EXILIO CON AMPARO SÁNCHEZ COMO ARTISTA INVITADA (Castellano)
  25.06.2006: Festival Cruïlla de Cultures 2006 (Français)
  25.06.2006: Festival Cruïlla de Cultures 2006
  24.05.2006: Festival Cruïlla de Cultures 2006 (Castellano)
  01.02.2005: Compilation Africa Wants To Be Free! (Français)

Foro [amunt]
  El Foro de Tiken Jah Fakoly

Vídeos [amunt]
  06.2009: Entretien avec TIKEN JAH FAKOLY durant le festival Esperanzah! de Barcelone

Fotos [amunt]
  Territorios Africa
  Tiken Jah Fakoly

Contacte & Management [amunt]
Management: assolouma@tiscali.fr
Escenario: lawrens@garanceproductions.com

Artistes relacionats [amunt]
  Zebda

Enllaços [amunt]
  www.tikenjah.net
  www.myspace.com/tikenjah

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016