www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS

 [P18]

P18

P18 P18
Tornar Tornar 

Enviar a un amic Enviar a un amic 
 
  P18 P18

 

DOSSIER Gener 2003
de P18

 

P18
P18

  Dossier

  Discografia

  Col·laboracions destacades

  Notícies

  Foro

  Entrevistes

  Vídeos

  Fotos

  Contacte & Management

  Enllaços

el Chango

  Portada

  Editorials

  Artistes del Chango

  Fotos

  Vídeos

  TV

  Discos del Chango

  Concerts

  Notícies

  Konsciència Social

  El Catàleg

 · iTunes

  Els Changuit@s

 · Foros, Chat, Mailing list

  Ràdio

  Castellano

  Français

  Italiano

  English

  Contactar

  Donatius

Cercar
Fa temps que hauríem d’haver preparat un dossier sobre aquest grup fenomenal. Almenys des d’”Urban Cuban”, àlbum clau de P18.
Doncs ja està!
Absolutament per descobrir, si encara no està fet.

P18. “P” com París... o Patchanka... i 18 com el “18e arrondissement” (barri n.18) de la capital francesa.
Senyores, senyoretes, senyors, benvinguts a bord, enlairis immediatament.
Cordeu-vos els cinturons i allibereu les orelles!!

Al 1992 la Mano Negra va donar la volta al continent llatinoamericà. Durant aquesta gira Cargo’92, Tom Darnal (teclats, sampleador i grafista del grup) coneix Barbaro Teuntor (trompeta del famós grup cubà Sierra Maestra). Aquesta és una història de trobades entre músics: francesos, cubans, però també colombians, mexicans, després entre les cultures, les músiques...

Al 1994, la Mano Negra es separa. Tom Darnal deambula llavors entre Amèrica Llatina i París. Aterra novament al 1995 a Cuba i es retroba amb la família Teuntor. Es llança al projecte. D’aquest desig musical, surten primer un E.P. “Light and Fire” al 96. Després, en el 98, realitzen un recopilatori, “Rumours of war”, d’inspiració zapatista i Drum & Bass.
No és més que el principi... Tom i Barbarito volen portar la fusió al més lluny. Els dos compares graven llavors a París, Cuba i en altres racons del món.

Al 1999 surt el segon treball del grup, “Urban Cuban”; parlem ja d’un col·lectiu dedicat a la causa a temps complert. Un cotxe arrenca només començar el disc, les congues imposen el seu ritme, un so electrònic surt de no se sap on, les veus es fonen, la guitarra crida, la cosa es mou, dóna formigueig als peus... La intro de l’àlbum acaba i és l’inici d’un viatge musical, on la rumba cubana, el cant tradicional colombià, el reggae envolten el teclat rugint de Tom, la trompeta de Barbarito, la veu d’en Che i la de la gran Mercedita Valdez. Estan igualment convidats a la festa dos violinistes de l’Orquestra Aragon, dos ex-Mano (Philippe Teboul a la bateria i percussions i Pierre “Kropol” amb el seu trombó), DJ Sree o també pels arrenjaments, Tomas Arroyos. P18 aconsegueix demostrar que una barreja de música electrocubana és possible, lluny, molt lluny, de les propostes d’altres. La barreja de P18 és també la dels músics, abans de tot, amants de la música cubana. El disc Urban Cuban no es queda sense compromís social, per exemple, amb la veu del Che com a tornada en “Somos el Futuro”, a la que respon una coral de nens. P18 no ha oblidat res de la seva experiència zapatista, al contrari.
“Mejor si el camino es largo, daré la vuelta al mundo”: però, on estan els P18? De gira... el grup es pateja el planeta entre el 1999 i el 2001, “el directo es lo mejor que le pueda pasar a la música que, para mi, tiene que ser una celebración, un aniversario” xiuxiueja Tom.

Al maig del 2002 el col·lectiu torna amb el seu tercer disc, “Electropica”, “la urbe radiante, ahí donde la energía solar ilumina la ciudad, donde los elementos están en simbiosis con lo más moderno, donde la tecnología está al servicio de todos, donde el pueblo vive en los palacios, donde la fuerza del saber”. La banda creix a mesura que avancen les trobades, al ritme de les gires. S’ha enriquit, deixant transpirar la seva experiència durant tot l’àlbum, explorant els diferents estils de l’electrònica però deixant intacta la sonoritat de la barreja afrocubana. P18 torna en plena forma, decidits més que mai a posar a ballar al món sencer: “Hemos utilitzado tanto la tecnología punta como los conocimientos esotéricos de los descendientes del rey Chango del reino de Oyo” explica Tom. Els ritmes són guiats pels deus Orishas i els vents units. Venen a amalgamar-se el saxo de Femi Kuti, les percussions de Raul Enrique Hernández Álvarez i Amadito Valdés. “Electropica” és una invitació al ball, al descobriment, a la tolerància, a la fusió cubana, lluny dels clixés, tant musicals com turístics. Amb “Electropica” descobrim un nou latin-funk, una ferma rumba ancestral, un house allunyat de la fredor de les discoteques de moda a París, o en poques paraules... a ballar!!! Amb “Electropica”, també reflexionem, cridem eslògans solidaris (“Latin funk overseas”), aprendrem a dir bon dia en àrab (“Salam”). Amb aquest disc, el grup ens recorda una vegada més que la música no té fronteres.
El que arriben a animar les congues!!! La seva sensualitat, tant elèctrica, tant tropical... Els ritmes ens envolten, fonent-se i despullant-se, emportar-nos cap a tòrrids camins, els d’interminables viatges, els de les passions equatorials.

Tres discos, un col·lectiu reflexiu, trobades, viatges, P18 codifica en els seus samplers i els seus tambors el verb dels deus Orishas, per tornar-nos-ho enriquit. Creieu-nos: la seva Rumba, ça va !!!

Discografia [amunt]
Light and Fire   Light and Fire
   1996 Tabata Tour - EP
 

Urban Cuban   Urban Cuban
   1999 Tabata Tour - Àlbum
 
Electropica   Electropica
   2002 Tabata Tour - Àlbum
 
Viva P18   Viva P18
   2008 Tabata Tour - Àlbum
   comprar en iTunes

Col·laboracions destacades [amunt]
Rumours of war   Rumours of war
   1998 Esan Ozenki - Recopilatori
   comprar en iTunes

Radical Mestizo   Radical Mestizo
   1999 Revelde Discos - Recopilatori
 
Fuerza Vol.1   Fuerza Vol.1
   2000 Virgin - Recopilatori
 
Fuerza Vol.2   Fuerza Vol.2
   2001 Virgin - Recopilatori
 
Muevete Bien   Muevete Bien
   2005 Sabor Discos - Recopilatori
 

Notícies [amunt]
  19.04.2010: La Mano sans Manu... (Français)

Foro [amunt]
  El Foro de P18

Entrevistes [amunt]
  Tom Darnal P18 by Un Café - 01/2004 (Français)
  Interview avec Tom Darnal - 04/2003 (Français)
  Interview with Tom Darnal - 04/2003 (English)

Vídeos [amunt]
  10.2009: P18 Live Machine "Candelé"@ UPVD
  08.2008: Viva P18 - Teezer

Fotos [amunt]
  TILT Festival - Perpignan

Contacte & Management [amunt]
TABATA TOUR SARL - www.tabatatour.com
Email : tabata@easynet.fr / charlottedarnal@tabatatour.com
Tel : (+33) 4 68 34 72 83
Fax : (+33) 4 68 34 88 07

Enllaços [amunt]
  www.p18international.com
  www.myspace.com/p18spacebox

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016