www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS

 [NILO MC]

NILO MC

Nilo MC Nilo MC
Tornar Tornar 

Enviar a un amic Enviar a un amic 
 
  Nilo MC Nilo MC

 

DOSSIER Agost 2002
de Noelia & Mono Lo

 

Nilo MC
Nilo MC

  Dossier

  Discografia

  Col·laboracions destacades

  Foro

  Entrevistes

  Contacte & Management

  Enllaços

el Chango

  Portada

  Editorials

  Artistes del Chango

  Fotos

  Vídeos

  TV

  Discos del Chango

  Concerts

  Notícies

  Konsciència Social

  El Catàleg

 · iTunes

  Els Changuit@s

 · Foros, Chat, Mailing list

  Ràdio

  Castellano

  Français

  Italiano

  English

  Contactar

  Donatius

Cercar
Pures emocions en format de rimes

El món està a l’inrevés... uns aconsegueixen l’èxit després de tres setmanes de programes de tele escombraria, mentres que hem hagut d’aguantar l’huracà “llatí” de Chayanne i Ricky Martin i altres productes del màrqueting americà, hi ha altres que esperen 10 anys per poder donar a conèixer un treball de contingut i qualitat.

És el cas de Nilo Castillo, del qui potser el seu defecte ha estat néixer a Cuba i no a Puerto Rico, i no tenir la rima complaent amb el sistema sinó més aviat encarada contra les hipocresies de tota mena. Un altre “defecte” de Nilo és el d’apostar per un estil (rap, hip-hop, ...) en el què molt poques cases discogràfiques espanyoles i llatinoamericanes aposten. Però el seu va més enllà d’un gènere musical. Es tracta d’un llibre de ruta que explica les històries del carrer del Carib a Europa, passant per Sud Amèrica.

Nilo no escapa a la fusió de sons llatins que li passen pel cap des que era nen. De Cuba ve aquest cantant que ha hagut de lluitar per poder arribar a nosaltres. Afectat per una bulímia musical des dels seus primers anys, anava acompanyat a totes les trobades pels carrers de La Habana, fins que els seus amics el van motivar per fer algo seu. Nascut en un ambient musical (la seva mare era ballarina del cabaret més famós de Cuba: El Tropicana), nodrit dels múltiples gèneres de la música cubana, però sempre inquiet per les músiques del present, decidí desenvolupar-se en el rap, impressionat per l’àlbum “Fear Of Black Planet” de Public Enemy. Aquesta és la única herència americana de NILO, que no té cap inconvenient en disparar contra l’estat ianqui pels desastres de les seves polítiques.

La seves lletres expliquen històries del carrer i la seva música està influenciada pels seus propis tocs. Va sortir de Cuba rumb a l’ Equador i va trobar-se amb una oportunitat única com artista de gravar alguna cosa seva. No obstant, el seu projecte “La Hora Cero” mai va aconseguir gravar-se i és en format cinta que s’escoltava a la Cuba underground. Nilo començà a fer-se famós en el seu propi país quan ja havia marxat.

A Alemanya, va donar un pas més al gravar el següent projecte: “Coconuss”.”A Forest Mhigty Black” era el nom artístic de Bernd Kunz el qual estava col•laborant amb Nilo en això. No obstant no van aconseguir discografia i mai es va comercialitzar aquest treball. No importava, Nilo tenia paciència i a més un disc que li serviria de demostració per presentar-se a Espanya. Sabia que el seu estil agradava com ho podia comprovar durant les seves sessions de Dj.

"Faig festes perquè m’avorreixen els Dj’s" confessa. El que li falta quan escolta als altres ho posa quan actua perquè li sobra: festa. El seu caràcter llatí i caribeny enganxa però es revela contra les etiquetes que s’enganxen a les esquenes dels cubans. No s’emborratxa amb ron, no fuma marihuana i no agafa la bandera de cap revolució. Ell és senzill i li xoca allò ultramodern com a la majoria dels cubans. Sap que hi ha coses bones i dolentes en tots els règims i en totes les èpoques i no li agraden el estereotips.

Sap que tot és molt més complicat, i encara més difícil d’explicar pels que no ho viuen. Quan Nilo actua de Dj, canta a sobre de les cançons, quan fa de cantant, maxaca als de dalt. Com deia Manu Chao, és molt fàcil cridar “viva el Che” per a seduir un públic europeu, però no es tracta d’això.
Es tracta de fer passar les idees i sobre tot emocions. Idees senzilles com la vida de carrer, la vida tal i com es veu i que els de dalt no volen mirar. Música honesta, nodrida del passat i del present, però sempre inquieta i oberta a compartir. En directe, Nilo es juga tot i no deixa indiferent a ningú amb les seves armes: llengua afilada i cos de festa.

Des que està a Espanya, gràcies al retrobament amb el seu productor Juanjo Valmarisco i gràcies a la confiança en el seu projecte d’altres com Javier Zarco de Mestizo Promo, sembla ser que una bona estrella el guia allà on va. La seva formació compta ara amb un Dj i un “CDj’s” qui llença les bases en directe, a més de les percussions i de 2 cantants “amics” (una coral i una ballarina que també canta). El disc Guajiro del Asfalto té la col•laboració de ORISHAS, amics del cantant des de la seva trobada en el Festimad 99. Molts els compararan però es tracta un cop més d’intentar posar una etiqueta a un artista que conscient e inconscientment intenta fugir d’aquestes gàbies dels mercaders.

Nilo Castillo porta recorrent molt de camí com per no conèixer als dimonis del show business. Del seu període com a pintor a Alemanya, recorda el preu dels vestits que havia de portar per donar-se a conèixer en les exposicions. Nilo porta travessant bastants temporals com per no aprofitar el bon moment pel que està passant. No es tracta d’un conte de fades, sinó de la lluita diària d’un artista per fer arribar als altres la seva música. Acaba de ser nominat a Millor Àlbum de Hip-hop 2002 per l’edició 2002 dels Grammy Awards.

Us convidem a conèixer millor la saborosa rima caribenya del Guajiro del asfalto i a participar activament en aquesta aventura si el seu rumb s’apropa a les vostres llars.

Discografia [amunt]
La Hora Cero   La Hora Cero
   1995 - Àlbum
 

Coconuts   Coconuts
   1998 - Maqueta
 
Guajiro del Asfalto   Guajiro del Asfalto
   2002 Virgin - Àlbum
   comprar en iTunes

Col·laboracions destacades [amunt]
Radical Mestizo dos punto mil   Radical Mestizo dos punto mil
   2000 Revelde Discos - Recopilatori
 

Peret Rey de la Rumba   Peret Rey de la Rumba
   2000 Virgin - Recopilatori
 

Foro [amunt]
  El Foro de Nilo MC

Entrevistes [amunt]
  Entrevista con Nilo Castillo - 07/2002 (Castellano)
  Entrevue avec Nilo Castillo - 07/2002 (Français)
  Intervista con Nilo Castillo - 07/2002 (Italiano)

Contacte & Management [amunt]
Rosana Sozio
- Mail :
rosana@askproducciones.es
rosana_sozio@hotmail.com
- Tel. : (+34) 91 724 12 40
- Mov. : (+34) 629 424 521
- Fax : (+34) 91 724 14 73

Enllaços [amunt]
  www.myspace.com/nilomc

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016