www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS

 [GNAWA DIFFUSION]

GNAWA DIFFUSION

Gnawa Diffusion Gnawa Diffusion
Tornar Tornar 

Enviar a un amic Enviar a un amic 
 
  Gnawa Diffusion Gnawa Diffusion

 

DOSSIER Octubre 2003
de An'So

 

Gnawa Diffusion
Gnawa Diffusion

  Dossier

  Discografia

  Col·laboracions destacades

  Notícies

  Foro

  Entrevistes

  Contacte & Management

  Artistes relacionats

  Enllaços

el Chango

  Portada

  Editorials

  Artistes del Chango

  Fotos

  Vídeos

  TV

  Discos del Chango

  Concerts

  Notícies

  Konsciència Social

  El Catàleg

 · iTunes

  Els Changuit@s

 · Foros, Chat, Mailing list

  Ràdio

  Castellano

  Français

  Italiano

  English

  Contactar

  Donatius

Cercar
Gnawa Diffusion, grup de Grénoble, nascut al juny 1992, integra la selecció del Chango amb la sortida dels seus àlbums: « Souk System » o « le désordre mondial actuel ».
Abans de tot una formació escènica, Gnawa Diffusion ha nascut per les ganes d’expressar a través de la música, més calorosa i festiva que la presa de paraula de la tradicional tribuna política.
Amazigh Kateb, el cantant, escriptor líric i fundador del grup, fill del conegut escriptor algerià Kateb Yacine que va desembarcar a França el 1988, utilitza la seva música tant com un veritable mitjà de protesta i de lluita així com també com un espai de lliure expressió.
Protesta en especial amb les polítiques neo-colonialistes dirigides per les potencies capitalistes d’un món anomenat “lliure”...
Lluita per exemple contra el silenci de l’opinió internacional respecte a una situació algeriana totalment estancada. Els recurrents enfrontaments entre el FIS i l’Estat algerià que provoquen tragèdies humanes incalculables, ha fet néixer un silenci habitual que alimenta aquest estat de fet. Una realitat reforçada per l’habilitat política occidental massa interessada econòmicament. Una màscara que amaga un patiment i una pobresa civil massa desenvolupada.
Per fi, lliure expressió artística desenvolupada gràcies a un mestissatge musical enèrgic i inèdit. Aquell de varies cultures que es troben molt poc sovint.
Des del seu primer concert i seguint tots els seus àlbums – del primer auto-produït, presentat el 1993 i titulat “Légitime différence” fins a “Souk System” (2003) – Gnawa Diffusion canta tant en àrab com en francès com en anglès.
Un s’ha d’atrevir a cantar en àrab en alguns països com França on els grans mitjans de comunicació fan molt poca difusió de músics àrabo-parlants. Però Gnawa Diffusion no canta per aconseguir la fama al món dels stars. Quan Gnawa canta, una gran població d’immigrants magrebins – com existeix a França i els orígens de la qual no estan representats per les televisions ni les ràdios – pot retrobar-se en aquesta fusió musical i sentir-se compresa per un Amazigh que no té una gran fluïdesa amb aquesta llengua. Si aquesta part de la població no pot expressar-se a través dels mitjans de comunicació ni sentir-se interessant per aquests mateixos, Gnawa Diffusion crida aquesta injustícia i parla als oblidats de la representació mediàtica, gràcies a la seva música.
Gnawa arriba fins i tot a desafiar als àrabo-parlants del Magreb: els nombrosos concerts del grup del costat africà de la Mediterrània hi són per donar testimoni.

Però la música de Gnawa Diffusion pot volar per totes les fronteres tractant les múltiples problemàtiques del món modern que posa en evidència i gràcies a un mestissatge que no s’estanca per definició en cap vessant cultural fixa. És el plantejament que Gnawa desenvolupa. Barrejar cultures sense adonar-se’n del tot ja que el mestissatge cultural és per tot arreu. Existeix des d’un temps “T” en el que les cultures van sorgir de la barreja de diferents altres cultures i que es seguiran barrejar encara i encara amb el pas del temps...
El grup marca llavors un estil personal. Un estil de cultures musicals diverses que el grup barreja de manera natural. Natural pels orígens que tenen cadascun dels components, dels viatges que cadascun d’ells pot efectuar, de les trobades múltiples que es poden fer cada dia. En fi, de les seves vides diàries. La barreja no prové de res reflexionat. És la conseqüència de la vida dels components del grup en aquest món d’avui en dia.
Es tracta, de totes maneres, de músiques d’esclaus, properes a Amazigh pel fet d’estar carregades de reivindicacions, de patiments i de lluites per la supervivència en un estat de dominació humana imposada per la força d’altres homes.

Podem percebre una gran influència del reggae, raga, châabi i de la música gnawa.
La música gnawa per suposat! Gnawa Diffusion o la difusió de la música Gnawa. La mateixa del nom del poble de Sudan Occidental deportat a l’Àfrica del Nord al segle XVI pels senyors de Fes i d’Alger. Islamitzats. Han pogut conservar les seves creences en els déus africans. Encara practicada en alguns països com Algèria o Marroc, Amazigh la va descobrir als 10 anys. De seguida la va preferir més que la música rai per exemple, ja que la música gnawa li sembla que té més ritme i està més carregada d’emoció.

Souk System no s’escapa al toc global que rebem a través de l’art de Gnawa Diffusion. La posició econòmica i la política americana hi son criticades bastant sovint. Les conseqüències del capitalisme practicat a ultrança actualment estan denunciades amb fervor. La portada de l’àlbum està feta per donar peu a aquest tipus de reflexió: Amazigh damunt d’un burro, mitjà de locomoció no contaminant i encara utilitzat en els deserts africans. I amb ell, els únics béns necessaris per viure. Cap mena de sobre–consum. Una vida simple.Un dels mitjans de no entrar ni de contradir la lògica neo-lliberal dominant?
La formació ha canviat per aquest àlbum. És una mica la conseqüència natural de la vocació primera del grup: l’escenari. Amazigh no dubta a recordar-ho: “Preferim l’escenari ja que és el moment on et comuniques millor. No m’agrada l’estudi, m’enervo. Tot i que siguis el grup més reconegut del món, sempre és el públic el que fa el concert. És això el que et porta a donar el millor de tu mateix. És el que et dóna les ganes per seguir endavant”.
Així, quatre músics han marxat i d’altres han integrat el grup al costat d’Amazigh Kateb. Gnawa Diffusion es composa a partir d’ara de Pierre i Philippe Bonnet (bateria i baix), Pierre Feugier (guitarra), Mohamed Abdenour (banjo, mandolina), Abdel Aziz Maysour (guembri) i Salah Meguiba (teclat i percussió).

Discografia [amunt]
Légitme Différence   Légitme Différence
   1993 - EP
 

Ombre-Elle   Ombre-Elle
   1997 G.D.O Records - Senzill
 
Inaâl Ding Dingue Dong   Inaâl Ding Dingue Dong
   1997 G.D.O Records - Senzill
 
Algeria   Algeria
   1997 G.D.O Records - Àlbum
 
Bab El Oued Kingston   Bab El Oued Kingston
   1999 7 Colors Music - Àlbum
 
Ouvrez les Stores   Ouvrez les Stores
   1999 7 Colors Music - Senzill
 
Live DZ   Live DZ
   2002 Tchookar - Doble Live
 
Souk System   Souk System
   2003 D'jamaz - Àlbum
 
Fucking Cowboys: Live in Paris   Fucking Cowboys: Live in Paris
   2007 - DVD + CD Live
   comprar en iTunes

Col·laboracions destacades [amunt]
It's a French Reggae Party   It's a French Reggae Party
   1998 Big Mama - Recopilatori
 

Tolerance Double Zero vol.I   Tolerance Double Zero vol.I
   2002 Circ - Doble recopilatori
 
Per Palestina   Per Palestina
   2003 - Recopilatori
 
Mundo Mestizo 2   Mundo Mestizo 2
   2007 - Recopilatori
 

Notícies [amunt]
  14.08.2006: Radio Esperanzah!... L'Úcoute continue ! (Français)
  19.07.2006: Festival Esperanzah! (Français)
  27.09.2005: Mestizoo (Castellano)
  24.02.2004: Prochain travail de Gnawa Diffusion (Français)

Foro [amunt]
  El Foro de Gnawa Diffusion

Entrevistes [amunt]
  Entrevue avec Amazigh Kateb - 08/2003 (Français)

Contacte & Management [amunt]
Producteur : Zebeidia Chergui
Tel : (+33) 6 84 75 57 07
Tourneur : Tabata Tour (Charlotte Darnal)
Tel : (+33) 6 11 32 72 24

Artistes relacionats [amunt]
  Amazigh Kateb

Enllaços [amunt]
  www.gnawa-diffusion.com
  www.myspace.com/gnawadiffusion
  tazemurt.jexiste.fr

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016