www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS

 [FERMIN MUGURUZA]

FERMIN MUGURUZA

Fermin Muguruza Fermin Muguruza
Tornar Tornar 

Enviar a un amic Enviar a un amic 
 
  Fermin Muguruza Fermin Muguruza

 

DOSSIER Març 2003
de elMago

 

Fermin Muguruza
Fermin Muguruza

  Dossier

  Discografia

  Col·laboracions destacades

  Notícies

  Foro

  Entrevistes

  Vídeos

  Fotos

  Contacte & Management

  Artistes relacionats

  Enllaços

el Chango

  Portada

  Editorials

  Artistes del Chango

  Fotos

  Vídeos

  TV

  Discos del Chango

  Concerts

  Notícies

  Konsciència Social

  El Catàleg

 · iTunes

  Els Changuit@s

 · Foros, Chat, Mailing list

  Ràdio

  Castellano

  Français

  Italiano

  English

  Contactar

  Donatius

Cercar
“Què feien llavors a la teva tele?"
”Operación Triunfo” o com bombardejàveu el meu país?”

Fermín Muguruza és sens dubte una de les figures més influents i carismàtiques del panorama musical basc. Crescut durant una època de canvis polítics i socials fonamentals per Euskadi, els seus 20 anys d’experiència li han permès tocar en gairebé tots els racons de món, des de EE.UU. fins al Japó, passant per l’Amèrica Llatina, Europa, China...
Originari d’Irun, ciutat portuària del País Basc, Fermin aprèn solfeig i a tocar l’acordió quan tenia 6 anys, però no va ser fins a veure un concert de The Clash a Donosti el 1980, que va tenir clar el seu futur: s’havia d’expressar a través de la música. Pocs anys després, juntament amb el seu germà Iñigo i amb Treku Armendariz, funda un dels grups més revolucionaris de l’escena basca: Kortatu. Barreja explosiva d’ska, punk i reggae, la banda -més que compromesa amb la política i les qüestions socials ("Alerta dispara / Un gringo en tu casa" o "Tú, maldito burgués / Nunca vas a entender nada" surten dels seus èxits "Nicaragua Sandinista" i "Zu Atrapatu Arte")- canta en castellà i en un euskara una mica primerenc (“dominar-lo ha estat una de les coses que ha marcat la meva vida” va declarar Fermín anys més tard en una entrevista amb Bernardo Atxaga). De moment, és un altre concert el què torna a marcar la carrera d’aquest artista, el dels Public Enemy a París el 1998: es tanca el capítol de Kortatu i se n’obre un de nou, Negu Gorriak, amb notables influències raperes. Al mateix temps Fermin s’embarca en una altra aventura, donant vida durant 10 anys a la marca “Esan Ozenki” (avui “Metak”) que publicarà els seus discs i ajudarà a un inacabable nombre de bandes a sorgir. Després de 5 discs i un directe llegendari gravat a Bilbao, el 31 d’octubre de 1996, Fermin anuncia a Egin la dissolució del grup... s’havia acomplert un altre cercle, era hora d’acomiadar-se per la banda amb la seva última obra “Salam, Agur”.

Fermín reivindica, amb veu alta i clara, la cultura basca: oberta, sensible i permeable als viatges i a les trobades, predica una tercera via entre la violència i la sordesa, la rebel.lió política permanent: rebel.lió que amaga una sensibilitat social enorme i també la duresa d’un país dividit. És també un personatge inquiet, incapaç de repetir-se i que necessita buscar noves vies per a satisfer la seva creativitat, fet que el porta el 1997 a ajuntar-se amb DUT publicant amb ells el disc “Ireki Ateak”.

La seva carrera en solitari comença paradoxalment a partir d’una sèrie de col.laboracions: amb Garage H a l’Havana (davant de l’ambaixada dels EE.UU. hi ha la immensa pancarta que diu “Señores Imperialistas, no les tenemos ningún miedo, eso te enciende”), a Caracas amb Desorden Público, a Montreuil amb Tom Darnal de P18 i ex Mano Negra, a Buenos Aires amb Todos Tus Muertos (banda amb la qual sempre va mantenir una estreta relació) o a Los Ángeles on grava “Harria” amb els mexicans Tijuana No ("Sí, intenté levantar la piedra / que representa mi pueblo")... gravat en 10 llocs diferents de 3 continents, el 1999 es publica “Brigadistak Sound System”, treball en el que Fermín s’acosta a la seva manera al reggae. Un any més tard surt “FM 99.00 Dub Manifest”: “un viaje festivo, brillante, un joven que grita para no sentir frío” el va definir el director de cine i amic Fernando León de Aranoa; un disc que segueix la línia dub-reggae-ska amb tocs de rap i electrònica i que compta amb més col.laboracions de luxe, com per exemple els Zebda al complet (“quan intervenen, sembla que es trenca el disc.tot i així, la gent em diu que és alegre” confessa Fermín).

Sempre atent a mantenir-se proper al seu públic, la gestació del seu últim treball s’ha pogut anar seguint a través dels comunicats del mateix artista a la seva pàgina web. A “In-komunikazioa” s’hi han sumat accents funk i jazz, en un disc potser menys festiu i sens dubte més íntim i reflexiu que els anteriors, però igualment excel.lent; Fermin renuncia a la banda que el va acompanyar en els últims anys i grava el disc amb companys com “Papuchi”, Andrés i Eva de Desechos (ex HCD) i Begoña Bang Matu entre d’altres. Les lletres d’aquest disc amaguen certa desil.lusió cap als compromisos polítics de les primeres èpoques; la ràbia i les reivindicacions de Kortatu o de Negu sembla que s’han transformat en sentiments de melancòlica impotència ("Fiesta, era un gran día de fiesta / Podía ver rostros felices / Y aun así sólo sentía tristeza, desazón" són les paraules que obren el tema que dóna títol al disc, o " Antaño, explotadores y explotados / Ahora, en cambio, la lucha de clases no existe / Ya que todos nos hemos convertido en viajeros" de la irònica "Iri Debekatura Bidai Xartela").
Després de dos concerts a finals de novembre, que responen més a la situació actua del País Basc que a una exigència de promoció del seu treball, Fermin s’ha ajuntat amb un altre company de tota la vida, Manu Chao: amb ell i la Radio Bemba, han organitzat el febrer de 2003 una gira clandestina anomenada “Jai-Alai Katumbi Express” que ha posat a rebentar moltes petites sales d’Espanya, on Fermín ha pogut lluir no només els seus últims èxits, sinó també himnes com “Sarri Sarri” de Kortatu (una versió de Toots and The Maytals per celebrar la fugida de 2 presos d’ETA d’una presó, on havien estat tocant poc abans) i “Gora Herria” de Negu Gorriak, a més d’uns inoblidables temes amb el “Chapulín” (“Maputxe, King Kong Five, Mala Vida”...).

Cap a on anirà ara Fermin i quines altres sorpreses ens té reservades? Difícil saber-ho a hores d’ara, potser una gira per Llatino Amèrica, potser una tornada al punk, potser un disc d’electrònica... sigui el que sigui, no està acostumat a decepcionar als seus molts seguidors i mentrestant, a seguir disfrutant de les seves nombroses i variades obres!!!

Nota. És un fet indiscutible que la influència de Fermin sobre les joventuts basques ha estat i és molt rellevant, fet que el converteix en una referència cultural i social importantíssima pel País Basc. Entre nosaltres, de Radiochango, ha sorgit la polèmica de censurar o no al Fermin per algunes declaracions o suports amb els quals no estàvem del tot d’acord, tenint en compte que sempre hem escollit artistes dels quals en compartíem el missatge social. En aquest cas, ens ha costat molt adoptar una postura comuna sobre l’anomenat “conflicte basc”, tema que ens sembla important i que ell segur que coneixerà millor, i sobre la necessitat de censurar totes les formes de violència, ja sigui la de l’Estat Central o la d’ETA. Potser tot això no ve a compte de res, però volíem explicar d’alguna manera el per què hem trigat tant en incorporar a la nostra pàgina un músic que tant apreciem com a persona i com a artista. El debat continua en el foro...

Eskerrik asko eta zorion Fermín!

Discografia [amunt]
Amodio eta gorrotzko kantak / Canciones de amor y odio (1984-1998)   Amodio eta gorrotzko kantak / Canciones de amor y odio (1984-1998)
   1998 Esan Ozenki - Recopilatori
 

Brigadistak Sound System   Brigadistak Sound System
   1999 Esan Ozenki - Àlbum
 
erREMIXak   erREMIXak
   1999 Esan Ozenki - Remixes
 
FM 99.00 Dub Manifest   FM 99.00 Dub Manifest
   2000 Esan Ozenki - Àlbum
 
Korrika. mundu bat euskarara bildu (Big Beñat)   Korrika. mundu bat euskarara bildu (Big Beñat)
   2001 - Senzill
 
In-komunikazioa   In-komunikazioa
   2002 Kontrakalea - Àlbum
 
Irun Meets Bristol. Komunikazioa   Irun Meets Bristol. Komunikazioa
   2003 Kontrakalea - Remixes
 
Sala Apolo, Barcelona 21/01/04   Sala Apolo, Barcelona 21/01/04
   2004 Kontrakalea - Live
 
99-04   99-04
   2004 Kontrakalea - DVD + CD
 
Xomorroak (Bizitza lorontzian) · Bichitos (La vida en el tiesto)   Xomorroak (Bizitza lorontzian) · Bichitos (La vida en el tiesto)
   2005 Kontrakalea - Àlbum
 
Euskal Herria Jamaika Clash   Euskal Herria Jamaika Clash
   2006 Talka Records - Àlbum
   comprar en iTunes
BASS-QUE CULTURE DVD + erremix CD   BASS-QUE CULTURE DVD + erremix CD
   2006 Talka Records - DVD + CD Remixes
 
Milakabilaka   Milakabilaka
   2007 - Senzill
 
Afro-Basque Fire Brigade - Tour 2007   Afro-Basque Fire Brigade - Tour 2007
   2007 Talka Records - DVD + Llibre
 
Mirant al Cel   Mirant al Cel
   2008 Talka Records - Banda Sonora
   comprar en iTunes
Asthmatic Lion Sound Systema   Asthmatic Lion Sound Systema
   2008 Talka Records - Àlbum
   comprar en iTunes
Asthmatic Lion REMIX eta beste harribitxi batzuk   Asthmatic Lion REMIX eta beste harribitxi batzuk
   2009 Talka Records - Remixes
 
Radar FM 1999.2013   Radar FM 1999.2013
   2013 - Remixes
 

Col·laboracions destacades [amunt]
Dale Aborigen   Todos tus Muertos: Dale Aborigen
   1992 Gora Herriak - Àlbum
 

Positive Bomb   Joxe Ripiau: Positive Bomb
   1996 Esan Ozenki - Àlbum
 
Veintegenarios en Alburquerque   Albert Pla: Veintegenarios en Alburquerque
   1997 - Àlbum
   comprar en iTunes
Guns of Brixton   Radici nel Cemento: Guns of Brixton
   1998 Gridalo Forte Records - Senzill
 
El Camino Real   Todos tus Muertos: El Camino Real
   1998 Gora Herriak - Àlbum
 
Feria Furiosa   Amparanoïa: Feria Furiosa
   1999 Edel - Àlbum
 
Fuerza Vol.1   Fuerza Vol.1
   2000 Virgin - Recopilatori
 
Radical Mestizo dos punto mil   Radical Mestizo dos punto mil
   2000 Revelde Discos - Recopilatori
 
Peret Rey de la Rumba   Peret Rey de la Rumba
   2000 Virgin - Recopilatori
 
Los ritmos del espejo   Los ritmos del espejo
   2000 - Recopilatori
 
Un Altro Giorno d'Amore   Banda Bassotti: Un Altro Giorno d'Amore
   2001 Gridalo Forte Records - Doble Live
 
Skunkdiskak vol. 2   Skunkdiskak vol. 2
   2001 - Recopilatori
 
Diablo   Desorden Público: Diablo
   2001 - Àlbum
   comprar en iTunes
Fuerza Vol.2   Fuerza Vol.2
   2001 Virgin - Recopilatori
 
Mano Negra Illegal   Mano Negra Illegal
   2001 Big Mama - Recopilatori
 
Small Axe III, 300% indépendant   Small Axe III, 300% indépendant
   2002 Small Axe - Recopilatori
 
Onna   Sorkun: Onna
   2002 Metak - Àlbum
 
Per Palestina   Per Palestina
   2003 - Recopilatori
 
Il y a un Pays... Palestine   Il y a un Pays... Palestine
   2003 - Recopilatori
 
Cultura de Resistencia II   Cultura de Resistencia II
   2004 Arran - Doble recopilatori
 
Metak 2001-2003   Metak 2001-2003
   2004 Metak - Recopilatori
 
Mundo Mestizo   Mundo Mestizo
   2004 - Recopilatori
 
Barcelona Raval Session   Barcelona Raval Session
   2004 K Industria - Doble recopilatori
 
Plou Plom   Cheb Balowski: Plou Plom
   2005 Kasba Music - Àlbum
   comprar en iTunes
Kontrakalea Accio - Live in BCN - 05/05/05   Kontrakalea Accio - Live in BCN - 05/05/05
   2005 - Live
 
RadioChango Añejo Reserva vol.I   RadioChango Añejo Reserva vol.I
   2005 RadioChango - Recopilatori
 
En moviment!   Obrint Pas: En moviment!
   2005 Propaganda Pel Fet - DVD + CD Live
   comprar en iTunes
Volcan   Mouss & Hakim: Volcan
   2005 - Senzill
 
Barcelona Raval Sessions 2   Barcelona Raval Sessions 2
   2005 K Industria - Doble recopilatori
 
RMXMadeInBarna   La Kinky Beat: RMXMadeInBarna
   2005 Kasba Music - Remixes
   comprar en iTunes
Proyecto de desobediencia informativa La Haine   Proyecto de desobediencia informativa La Haine
   2005 - Recopilatori
 
Alerta Bihotza   Che Sudaka: Alerta Bihotza
   2005 K Industria - Àlbum
   comprar en iTunes
La Kermés   La Kermés: La Kermés
   2006 Pias - Àlbum
 
A Bush no le va a gustar   A Bush no le va a gustar
   2006 - Recopilatori
 
Antena Pachamama   Karamelo Santo: Antena Pachamama
   2007 - Àlbum
   comprar en iTunes
Control Obrero   Las Manos de Filippi: Control Obrero
   2007 - Doble àlbum
 
Irun Lion Zion in Dub (Vol.1)   Irun Lion Zion in Dub (Vol.1)
   2007 Talka Records - Recopilatori
 
04-06   La Kinky Beat: 04-06
   2007 Kasba Music - Recopilatori
 
Muévete Bien - Sabor Mestizo   Muévete Bien - Sabor Mestizo
   2007 Sabor Discos - Recopilatori
 
Los Ritmos del Espejo II   Los Ritmos del Espejo II
   2007 - Recopilatori
 
En Blanco&Negro   Discípulos de Otilia: En Blanco&Negro
   2007 - DVD + CD
   comprar en iTunes
Visca la Vida (10 anys Hace Color)   Visca la Vida (10 anys Hace Color)
   2008 - Recopilatori
 
Kalean   Bad Sound System: Kalean
   2008 - Àlbum
 
Made in Euskal Herria   Esne Beltza: Made in Euskal Herria
   2008 - Àlbum
   comprar en iTunes
Pintxatu   Pintxatu
   2009 - Recopilatori
 
La Conexión   Rude: La Conexión
   2009 - Doble àlbum
 
Checkpoint Rock   Checkpoint Rock
   2009 Talka Records - Banda Sonora
 
Acción   La Mâquina: Acción
   2010 - Àlbum
 
Lucha Amada - Musika Rebelde   Lucha Amada - Musika Rebelde
   2011 - Doble recopilatori
 
Música contra la represión   Música contra la represión
   2011 Kasba Music - Recopilatori
   comprar en iTunes
Cat Samurai   La Bundu Band: Cat Samurai
   2011 Kasba Music - Àlbum
   comprar en iTunes
Maldita Comedia   Muyayo Rif: Maldita Comedia
   2013 Kasba Music - Àlbum
   comprar en iTunes

Notícies [amunt]
  06.03.2013: Manu Chao tocará en el Festival Reperkusión en Ourense el 11 de mayo (Castellano)
  02.11.2011: La Bundu Band presenta Cat Samurai
  02.11.2011: La Bundu Band presenta Cat Samurai (Castellano)
  14.10.2011: Recopilatorio Lucha Amada - Musica Rebelde (Castellano)
  14.10.2011: Compilation Lucha Amada (English)
  05.09.2011: Newsletter Kasba Music, Nº 12 (Castellano)
  05.09.2011: Newsletter Kasba Music, Nº 12
  18.12.2009: Calendario RadioChango 2010 & RadioChango Añejo Reserva 7 Años (Castellano)
  31.05.2009: Fermin Muguruza en Berlin (Castellano)
  29.04.2009: La Conexión, nuevo doble álbum de Rude & Barriobeaterz (Castellano)
  29.04.2009: CHECKPOINT ROCK - Canciones desde Palestina (Castellano)
  03.04.2009: Estreno de la pelicula "Checkpoint Rock" (Castellano)
  14.10.2008: MUGURUZA GRABA EL SEGUNDO VIDEOCLIP DE SU NUEVO DISCO (Castellano)
  08.09.2008: ASTHMATIC LION SOUND SYSTEMA, nuevo disco de FERMIN MUGURUZA (Castellano)
  21.06.2008: Disco Homenaje a Ernesto 'Che' Guevara (Castellano)
  18.06.2008: Artistas socios de la SGAE se solidarizan con CNT (Castellano)
  15.04.2008: MIRANT AL CEL: B.S.O. (Castellano)
  04.12.2007: Fermin Muguruza - "Afro-Basque Fire Brigade Tour 2007" (Castellano)
  03.08.2007: RadioChango à ESPERANZAH! (Français)
  03.08.2007: RadioChango en ESPERANZAH! (Castellano)
  20.06.2007: Queda una semana para el SENGLAR ROCK LLEIDA 2007 (Castellano)
  19.06.2007: 10 años de HACE COLOR (Castellano)
  18.06.2007: Festival Cruïlla de Cultures 2007 (Castellano)
  04.06.2007: EL LEÓN ASMATICO A.K.A FERMIN MUGURUZA CONTRA EL G8 (Castellano)
  03.06.2007: Festival ESPERANZAH! 2007, Floreffe (Français)
  01.06.2007: Exposició fotogràfica en el Ateneu Popular 9Barris
  01.06.2007: Exposición fotográfica en el Ateneu Popular 9Barris (Castellano)
  20.05.2007: Festival Cruïlla de Cultures 2007
  27.04.2007: EUSKAL HERRIRA ZUZENEAN 2007 (Français)
  20.03.2007: VEUS PER LA PAU AL PAÍS BASC
  27.10.2006: 18/98+: Macroconcierto en el BEC (Castellano)
  13.09.2006: BASS-que culture (Castellano)
  10.05.2006: TALKA obre la seva botiga
  10.05.2006: La tienda de Talka Records abre sus puertas (Castellano)
  09.05.2006: FERMIN MUGURUZA EN MESTIZOO!! (Castellano)
  28.04.2006: FERMÍN MUGURUZA: “EUSKAL HERRIA JAMAIKA CLASH”
  16.04.2006: Nuevo disco de FERMIN MUGURUZA: "EUSKAL HERRIA JAMAIKA CLASH", en la calle el 4 de Mayo (Castellano)
  29.03.2006: Barcelona Raval Session II - con camiseta de regalo!!! (Castellano)
  01.03.2006: "Euskal Herria Jamaika Clash" nuevo disco de Fermin Muguruza (Castellano)
  01.02.2006: FERMIN MUGURUZA des de Kingston
  01.02.2006: FERMIN MUGURUZA desde Kingston (Castellano)
  31.01.2006: BARCELONA RAVAL SESSIONS VOL. 2 (Castellano)
  26.01.2006: Metak 2001-2006: Gracias, hasta otra. (Castellano)
  10.01.2006: Nueva web recomendada: NEGUGORRIAK.NET (Castellano)
  10.01.2006: Fermin Muguruza con Mouss et Hakim en "Volcan" (Castellano)
  25.10.2005: Nuevo disco en directo de OBRINT PAS (Castellano)
  10.06.2005: CRONICAS DE ROCK MESTIZO - Música sin papeles (Castellano)
  20.05.2005: RECONOCIMIENTO A FERMIN MUGURUZA EN NEW YORK (Castellano)
  17.05.2005: Xomorroak YA A LA VENTA EN LAS TIENDAS (Castellano)
  17.05.2005: Babylon Street se despide hasta el Invierno! (Castellano)
  24.04.2005: KONTRAKALEA ACCIÓ :: BCN - 05/05/05 :: (Castellano)
  11.04.2005: RECOPILATORIO RADIOCHANGO AÑEJO RESERVA (Castellano)
  01.04.2005: FIESTAS METAK y KONTRAKALEA (Castellano)
  22.03.2005: CD recopilatorio en apoyo a La Haine (Castellano)
  29.10.2004: Sortie de 99-04 Kontrakalea (Français)
  08.09.2004: CD "Mundo Mestizo" (Castellano)
  14.06.2004: FERMIN MUGURUZA KONTRABANDA ACTUARÁ EN ESTADOS UNIDOS (Castellano)
  19.01.2004: Fermin en Barcelona: entradas agotadas, nuevo concierto! (Castellano)
  16.01.2004: Manifiesto por la libertad de expresion (Castellano)

Foro [amunt]
  El Foro de Fermin Muguruza

Entrevistes [amunt]
  Entrevista con FERMIN MUGURUZA - 05/2006 (Castellano)
  La música es mi vida, no puedo parar - 02/2004 (Castellano)
  La musique c'est ma vie, je ne peux pas m'arrêter. - 02/2004 (Français)
  Entrevista con Fermin Muguruza - 05/2003 (Castellano)
  Interview avec Fermin Muguruza - 05/2003 (Français)
  ÀUDIO: Entrevista de l@s Changuit@s - Mariatchi - 05/2006 (Castellano)

Vídeos [amunt]
  12.2009: RadioChango TV, Dic.09 1/6 : Intro + Novedades Musicales
  12.2009: RadioChango TV, Dic.09 : Programa completo
  11.2009: RadioChango TV, Nov.09 2/7 : Novedades Musicales
  11.2009: RadioChango TV, Nov.09 : Programa completo
  05.2006: Vídeo entrevista con FERMIN MUGURUZA

Fotos [amunt]
  Festival Internacional de Cine del Sahara (FiSahara) 2009
  TALKATTACK!!. "IRUN, LION, ZION IN DUB VOL.1" DISKAREN AURKEZPENAREN JAIA
  Esperanzah! 2007
  Cruïlla de Cultures 2007 - "No Music No Life", 10 años de Hace Color
  AFRO-BASQUE FIRE BRIGADE - La Mirona 28.4.07
  VIÑAROCK 2007
  AFRO-BASQUE FIRE BRIGADE - Barcelona 26.4.07
  Veus per la pau al País Basc, acte a Barcelona 20/3/2007
  Euskal Herria Jamaika Clash
  Fermin Muguruza - entrevista con RadioChango
  Basque Fire Department, dic. 2005

Contacte & Management [amunt]
Web : www.muguruzafm.com
Email : fm@kontrakalea.com

Management: AKEITA
Tel: (+34) 670 88 06 40
Fax: (+34) 948 513399
Mail: akeita@wanadoo.es
Web: www.akeita.com

Artistes relacionats [amunt]
  Negu Gorriak
  Kortatu
  Fermin Muguruza eta Dut
  The Solanos
  Sorkun
  Esne Beltza

Enllaços [amunt]
  www.muguruzafm.com
  www.myspace.com/ferminmuguruza
  www.musikametak.com
  www.esan-ozenki.com
  www.gridaloforte.com
  www.audiokat.com/artistas.asp?aid=00000354

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016