www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS

 [DUSMINGUET]

DUSMINGUET

Dusminguet Dusminguet
Tornar Tornar 

Enviar a un amic Enviar a un amic 
 
  Dusminguet Dusminguet

 

DOSSIER Març 2001
de Mono Lo

 

Dusminguet
Dusminguet

  Dossier

  Discografia

  Col·laboracions destacades

  Notícies

  Foro

  Entrevistes

  Vídeos

  Fotos

  Contacte & Management

  Artistes relacionats

  Enllaços

el Chango

  Portada

  Editorials

  Artistes del Chango

  Fotos

  Vídeos

  TV

  Discos del Chango

  Concerts

  Notícies

  Konsciència Social

  El Catàleg

 · iTunes

  Els Changuit@s

 · Foros, Chat, Mailing list

  Ràdio

  Castellano

  Français

  Italiano

  English

  Contactar

  Donatius

Cercar
Barrejant les músiques del món i el folklore popular, les influències de Dusminguet tenen els límits en els seus propis viatges i descobriments.

La introducció al viatge de Mustapha el Hafer en la primera cançó de l'àlbum Postrof amb la col·laboració de dos músics del Rif (Abdul Gandur i Ali Chrsitin) representa a la perfecció el que és aquest grup : un quadern de viatge obert. El grup DUSMINGUET es va crear al 1995 a Catalunya en el poble mestís de La Garriga. Joan Garriga (acordió i veu), Dani Portabella (guitarra i veu) i Marti Vilardebo (bateria i veu)
van començar a barrejar els ritmes i sons que els feien vibrar : rumba i cumbia sobretot, però també reggae, rif, ska, merengue, havaneres, funk,... Des de 1995, el grup anava poc a poc menjant escena i ensenyant un ampli repertori. Aquest trio català inicial anava a obrir les portes a experiments i col·laboracions amb altres músics. Arriben al grup Carlos Rivolta (Baix) i Oscar Dominguez (percussions i veu). Tomás, ex-teclista de Mano Negra, en crisi després de la ruptura madrilenya del grup, va trobar també en el poble de La Garriga i en aquest grup debutant, un ambient acollidor i un projecte prometedor i es va ajuntar ràpidament al grup. Però per al públic espanyol l'arrencada d'aquest grup català es dóna quan l'editora Chewaka de Virgin, es va interessar pel grup de La Garriga. Al 1998 treuen el primer àlbum amb el misteriós títol de Vafalungo que van presentar al molt internacionalitzat MIDEM de Cannes. Cal destacar el paper fonamental en la trajectoria del grup, de la casa Mestís Promo i del seu mentor Javi Zarco. Sempre va ser per a ells un centre energètic tant a nivell professional i musical com a
nivell humà. No obstant això, serà com sempre per la carretera i de poble en poble que demostraran els seus talents.

La patchanga catalana, germana de la cumbia i de la rumba va ser per al grup el vehicle natural per cantar el que els passava pel cap. Era la forma més polivalent i àgil per poder tocar en les festes de poble. La idea era tenir una orquestra que pogués tocar de tot i fer ballar a la gent. Més de 800 concerts demostren la bulímia d'escena d'aquest grup.
Acudeixen a totes les festes de pobles que poden i pocs grups espanyols han trepitjat en 5 anys tants escenaris en tota Espanya. Acompanyen al grup Macaco en el festival Méditerranéennes de Céret que havia aplaudit l'any anterior a Sergent Garcia i Zebda i criden l'atenció del públic i de la crítica. Organitzen a l'abril 2001 una gira de 17 concerts a
França. Diverses gires per llatino-Amèrica, llargs viatges a Romania, Grècia i El Marroc permeten entendre també les influències musicals del grup. Actualment, a la fi de 2002, estan de gira pels locals associatius de Catalunya, realitzant un somni que tenien des de fa molt temps i despertant d'un malson que els va ocórrer fa poc. És efectivament també una manera d'agafar forces i confiança de nou després de la terrible tragèdia de Guadalajara. Carlos Rivolta, el baixista i "germà gran" del grup, va morir electrocutat a final d'abril del 2002 quan el grup tocava en una de les sales de la ciutat mexicana. Va ser un accident tràgic i que va deixar tocat al grup i a tots els seus amics i familiars.
L'homenatge que es va rendir a Carlos l'11 de setembre del 2002 amb més de 30 grups i DJ tocant al llarg de 12 hores de concert a La Rambla del Raval de Barcelona va ser la manera que tots desitjaven per acomiadar-se del "Rivaldo de l'Amor". Aquest dia es van guarir moltes ferides de cor i va permetre al grup trobar-se de nou amb les ganes del públic de veure'ls tocar i tocar. Em vaig quedar com tots, amb la pell de gallina quan van tocar "Qu'est-ce que t'as fait à mon ami? Qu'est-ce que t'as fait, il ne peut pas mourrir"...

L'amistat que els uneix als "portenyos" de Macaco i al brazuca (brasiler-català) Wagner Pa es va notar també aquest dia. Ningú volia faltar a aquest adéu musical al galàctic baixista del grup. Aquesta amistat ve contrastada per múltiples col·laboracions en particular en el segon disc de DUSMINGUET : Postrof, gravat al Marroc i arreglat a Nova
York amb Mad Professor. El nom POSTROF, com el títol del primer disc i el nom del grup és fruit de la imaginació babilonesca del grup de La Garriga i igual que la seva música : ens sona d'alguna cosa però resulta difícil esbrinar d'on ve. Joan ens va contar que la idea dels noms dels tres discos venia d'un graffiti que havia vist en la seva joventut en el seu poble de La Garriga però que al llarg del temps va desaparèixer.
D'aquí es va quedar en la seva memòria el "Vafalungo Postrof, Go". Aquesta història forma part de l'imaginari món de La Garriga, acollidor, calorós i misteriós poble on resideixen els tres primers components del grup. Joan, Marti i Dani, els tres de La Garriga, formen el cor del grup. Escriuen la lletra i la música de gairebé totes les cançons.
L'últim lliurament d'aquesta trilogia és Go, que surt a finals de febrer del 2003. Al contrari del segon disc molt ric en col·laboracions i en el qual han volgut donar cabuda a totes les influències i amistats musicals, a totes les bogeries (havia de ser un doble disc però Virgin s'hi va negar i van haver de treure 6 temes), aquest tercer treball s'anuncia més intimista i l'esperem amb molt d'afecte i il·lusió.

Els membres del grup es reuneixen i es barregen amb Amparanoia, Manu Chao, Jarabe de Palo, Peret, Wagner Pa, Macaco per defensar els sense-papers,durant la festa de la Mercè (Dia de les festes a Barcelona) en els barris populars del Raval o durant les aparicions clandestines del SOUND SISTEM PER A LA REALITAT per a recollir fons per a la Ruta
del comandant Marcos de Chiapas a Mèxic. No obstant això a l'hora de vendre una imatge mestissa d'Espanya o Catalunya es defensen dient que el resultat és molt diferent i encara que són tots molt col·legues, els seus treballs musicals no se semblen per res. "Amb gent com Manu Chao, Amparanoïa o Macaco, hem fet moltes coses junts i compartim punts de vista similars a l'hora de barrejar sons, sabem inspirar-nos de diferents fonts i trencar barreres, però els discos de cadascun de nosaltres són molt diferents". Com Manu Chao i Macaco, estan a punt d'acabar contracte amb una gran discogràfica i el balanç d'aquests tres discos no és del tot blanc. Amb aquest disc s'acaba una trilogia i la tinta d'aquest vell graffiti en les parets del nucli antic del poble.
Però el so dels Dusminguet seguirà present en les festes de molts pobles sota els lemes d'altres graffiti, potser amb el segell d'una altra companyia però amb la mateixa orquestra i la mateixa festa. Compartim aquest somni de viure per l'art. Una altra cosa que se'ns va oblidar de comentar perquè no tenia sentit en la descripció artística del grup; a nivell humà, són uns grans tipus també. Salut!

Discografia [amunt]
Vafalungo   Vafalungo
   1998 Virgin - Àlbum
   comprar en iTunes

Postrof   Postrof
   2001 Virgin - Àlbum
   comprar en iTunes
Go   Go
   2003 Virgin - Àlbum
 

Col·laboracions destacades [amunt]
Radical Mestizo dos punto mil   Radical Mestizo dos punto mil
   2000 Revelde Discos - Recopilatori
 

Peret Rey de la Rumba   Peret Rey de la Rumba
   2000 Virgin - Recopilatori
 
Fuerza Vol.1   Fuerza Vol.1
   2000 Virgin - Recopilatori
 
Folía   Wagner Pá & Brazuca Matraca: Folía
   2000 Virgin - Senzill
 
Me Voy con el Gusto   Lumbalú: Me Voy con el Gusto
   2001 Ventilador Music - Àlbum
   comprar en iTunes
Fuerza Vol.2   Fuerza Vol.2
   2001 Virgin - Recopilatori
 
Barcelona Zona Bastarda   Barcelona Zona Bastarda
   2002 Organic Records - Doble recopilatori
 
Per Palestina   Per Palestina
   2003 - Recopilatori
 
Cultura de Resistencia II   Cultura de Resistencia II
   2004 Arran - Doble recopilatori
 
S'ha Acabat el Seny   Rauxa: S'ha Acabat el Seny
   2005 Música Global - Àlbum
   comprar en iTunes
RadioChango Añejo Reserva 7 Años   RadioChango Añejo Reserva 7 Años
   2008 - Doble recopilatori
   comprar en RadioChango

Notícies [amunt]
  27.03.2009: Fiesta 8ième anniversaire RadioChango / Présentation du festival Esperanzah! (Français)
  27.03.2009: Festa 8é Anniversari RadioChango / Presentació Festival Esperanzah!
  23.03.2009: Fiesta 8º Aniversario RadioChango / Presentación Festival Esperanzah! (Castellano)
  29.10.2008: Presentació RadioChango Añejo Reserva 7 años // Barcelona Postiza
  25.10.2008: Presentación RadioChango Añejo Reserva 7 años // Barcelona Postiza (Castellano)
  03.09.2008: Recopilatori RadioChango Añejo Reserva 7 Años
  03.09.2008: Recopilatorio RadioChango Añejo Reserva 7 Años (Castellano)
  24.07.2006: Oriente Medio (Castellano)
  25.10.2005: Nuevo disco en directo de OBRINT PAS (Castellano)
  10.06.2005: CRONICAS DE ROCK MESTIZO - Música sin papeles (Castellano)
  17.05.2005: Babylon Street se despide hasta el Invierno! (Castellano)

Foro [amunt]
  El Foro de Dusminguet

Entrevistes [amunt]
  Entrevista con Joan, voz y acordeón - 10/2002 (Castellano)
  ÀUDIO: Interview avec Thomas Arroyos - 02/2003 (Français)

Vídeos [amunt]
  11.2008: Fiesta RadioChango // Barcelona Postiza

Fotos [amunt]
  8 Aniversario RadioChango
  Fiesta RadioChango - Barcelona Postiza

Contacte & Management [amunt]
Jordi Musquera Castro
Tel. : + 34 617 35 16 23
Email : moscati@eresmas.net

Artistes relacionats [amunt]
  Martingala
  Radio Malanga
  La Troba Kung-Fú
  Club Mestizo All Stars
  Color Humano

Enllaços [amunt]
  www.dusminguet.to
  www.audiokat.com/artistas.asp?aid=00000333
  www.calarumba.com

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016