www.radiochango.com www.radiochango.com
GATS

 [DUPAIN]

DUPAIN

Dupain Dupain
Tornar Tornar 

Enviar a un amic Enviar a un amic 
 
  Dupain Dupain

 

DOSSIER Novembre 2002
de An'So

 

Dupain
Dupain

  Dossier

  Discografia

  Notícies

  Foro

  Entrevistes

  Contacte & Management

  Enllaços

el Chango

  Portada

  Editorials

  Artistes del Chango

  Fotos

  Vídeos

  TV

  Discos del Chango

  Concerts

  Notícies

  Konsciència Social

  El Catàleg

 · iTunes

  Els Changuit@s

 · Foros, Chat, Mailing list

  Ràdio

  Castellano

  Français

  Italiano

  English

  Contactar

  Donatius

Cercar
Dupain , com el pa ?

« Sí, és la primera reivindicació del poble, i a més l’aliment bàsic i cadascun ho pot fer a la seva manera ».

La música dels Dupain és indefinible. S’apunten a un veritable procés d’investigació musical, pel que atribuir-los un estil seria massa reductiu. Però una cosa és ben segura, la única paraula que pot donar una idea, és « Mediterrani ».
Ritmes del Mahgreb, d'Àfrica negra, tendències espanyoles, provincianes, melodies de tots els temps….L’ alquímia raona amb una força que embruixa, com un ritual vell de molts segles, però tan nou ! Nou de redescobriment, de barreges noves, d’absència de barreres. Sense barreres, com testimonien els dos minusvàlids amb els quals els Dupain han acceptat proposar els seus discos.
Una música que va molt més enllà de la típica música industrial i dels ritmes tradicionals que han acostumat les nostres oïdes des de la infància. Unes lletres molt compromeses però cantades en occità.
Aquesta llengua avui dia gairebé ni es parla, era la dels trobadors, qui en l’època de l’ edat mitja, eren els únics poetes que s’atrevien a criticar la societat feudal.
Les lletres de Camina, el seu darrer àlbum, s’inspiren en els treballs dels segles 18 i 19 que defensaven la causa obrera. Defensen els mes pobres del nostre mon anomenat modern interpel•len els presoners cecs del pensament únic… un disc dedicat als pobles en lluita, als pobles insubmisos a un destí que se’ls fabrica, al poble solidari, el que construeix la seva història, la sofreix i la transforma. A l’individu que tendeix la mà, el que aixeca el puny, el que no renuncia mai, el que toca diferents camins sense mai oblidar als seus germans. A la flama de l’esperança que vacil•la en cadascun de nosaltres.
Si la música dels Dupain no s’associa a cap nació, el grup resideix a Marsella, ciutat del sud de França per on passa la linah imaginot, la que uneix les ciutats on es troben els artistes actuals sobre la pista de la cultura occitana. A Marsella estan els coneguts Massilia Sound System, a Toulouse per exemple els Fabulous Trobadours, a Uzeste la Compagnie Lubat…Si no formen part, es senten propers.
La formació instrumental est també atípica com la seva música. Es barregen les melodies màgiques d’una Vella Roda (Pierre-Laurent Bertolino), els acords arravatadors d’una mandolina (Samuel Karpienia), les puntuacions profundes d’un baix (Noël Baille) i els ritmes hipnòtics de les percussions (Sam de Agostini).
Els Dupain es dirigeixen als pobles multiculturals, es a dir, a tots els pobles. Si a la seva música li costa captivar a la primera escolta, es perquè els medis no difonen quasi bé música del Sud. Estranys són els èxits musicals a la imatge de la realitat cultural passada i present. Des de la vostra infància, heu escoltat moltes cançons africanes, orientals, provincianes… ?

L’oïda s’acostuma un mínim al que escolta, i li crida l’atenció escoltar una cosa que mai havia escoltat abans.
Els Dupain volen mostrar un altra cosa.
Desafien la conformitat musical perquè pugui per fi haver músiques que reflecteixin el mestissatge cultural dels pobles del mediterrani.

Discografia [amunt]
L'Usina   L'Usina
   2000 Virgin - Àlbum
 

L'Usina remix   L'Usina remix
   2001 Virgin - Remixes
   comprar en iTunes
Camina   Camina
   2002 Virgin - Àlbum
   comprar en iTunes
Les Vivants   Les Vivants
   2005 - Àlbum
   comprar en iTunes

Notícies [amunt]
  14.08.2006: Radio Esperanzah!... L'écoute continue ! (Français)
  19.07.2006: Festival Esperanzah! (Français)

Foro [amunt]
  El Foro de Dupain

Entrevistes [amunt]
  Entrevue avec les Dupain - 08/2003 (Français)

Contacte & Management [amunt]
CORIDA 120
boulevard Rochechouard
75018 Paris - France
Tel : (+33) 1 49 25 82 82
Fax : (+33) 1 42 23 67 04

Enllaços [amunt]
  www.dupainweb.com
  www.myspace.com/dupain

 

 Comparteix RadioChango!

 
 Facebook MySpace del.icio.us Mister Wong! Digg Twitter Google Yahoo Technorati Meneame Fresqui Favoriting Blogmemes Blinklist Enchilame
RadioChango 2001 - 2016